Till innehållet

Ohörda ord -arena för litteratur och skrivande

Projektet drivs av: Studiefrämjandet Riksförbundet

Beskrivning av projektet

Projektet riktar sig till personer med intellektuella eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, men även till unga och vuxna inom socialpsykiatrin. I projektet vill man vidareutveckla den befintliga Orda-metoden för kreativt skrivande genom nya övningar, film och nytt material. Projektet kommer även att utveckla en organisation och infrastruktur för nya arenor för uppläsningar och publicering, så att målgruppen kan nå ut med sitt skrivande och bli en naturlig del av kulturlivet.

För att säkerställa hållbarhet i verksamheten ska man utbilda handledare på tre platser i landet och genomföra skrivarutbildningar för och med målgruppen. I samarbete med målgruppsorganisationer ska man även genomföra informations- och opinionsbildande insatser. Insatserna görs för att påverka kultur- och utbildningsinstitutioner och allmänhet i syfte att öka förståelsen för författarskap med skilda förutsättningar och verka för större jämlikhet inom kulturområdet.

Efter projektet kommer det att finnas tre nya kunskapsnoder för kreativt skrivande placerade i Fyrbodal, Skaraborg och Umeå. Dessa kunskapsnoder ska även fungera som motorer för att metoden ska spridas till övriga landet. Konceptet "Ohörda ord" ska leva vidare inom Studiefrämjandets verksamhet och utanför som ett samlingsbegrepp för arrangemang av och med författare och kulturskapare med intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Beviljat belopp

4 030 500 kronor

Projektets tidstatus

12%

Projektet startade i november 2024 och avslutas i oktober 2027.

Beviljat belopp

4 030 500 kronor

Projektets tidstatus

12%

Projektet startade i november 2024 och avslutas i oktober 2027.

Kontakt

Ort
Bromma

Liknande projekt

  • Trygga spelplatser för unga

    Projektets syfte är att förbättra spelkulturen bland spelintresserade ungdomar 12-19 år, särskilt vad det gäller uttryck kring rasism. Målet är att…

  • Föräldraskap på lika villkor - webbkurs

    Funktionsrätt Sverige vill tillsammans med RFSU utveckla en webbutbildning om rätten till ett likvärdigt föräldraskap för personer med…

  • Peer support med STIL

    Projektet ska utveckla en användarvänlig digital verktygslåda för självorganisering av peer support. Med hjälp av denna ska personer med…

Sidan uppdaterades 2024-10-29.