Konferens: #SpridErfarenheter
Välkommen att delta på inspirerande möten med Allmänna arvsfonden. Alla evenemang är kostnadsfria. På denna sida kan du ta del av inspelningar från tidigare konferenser och webbinarier.
Digital tillgänglighet för alla? #SpridErfarenheter - konferens 9 juni
Hur kan digitala lösningar och arvsfondsprojekt bidra till ökad tillgänglighet och självständighet för personer med funktionsnedsättning?
Den 9 juni 2025 arrangerar Allmänna arvsfonden en hybridkonferens i Stockholm. Förmiddagens program sänds live via webblänk, medan eftermiddagens diskussioner och nätverkande sker på plats.
Konferensen vänder sig till dig som arbetar med digital tillgänglighet eller möter personer med funktionsnedsättning – och till dig som vill veta mer om hur föreningar kan söka stöd från Allmänna arvsfonden.
Anmälan är öppen
Det kostar inget att delta på konferensen men du behöver anmäla dig. Det finns begränsat antal platser på den fysiska konferensen. Anmälan gäller för hela dagen. Om du får förhinder behöver du avboka din plats. (Vid utebliven avbokning till den fysiska konferensen behöver du betala en avgift.)
Lokalen uppfyller kraven på tillgänglighet. Det finns hörslinga och ledarhund får medtagas. Ange i din anmälan om du har behov av teckenspråkstolk.
Anmälan stänger onsdagen den 28 maj eller tidigare om platserna tar slut.
Anmäl dig till heldagskonferensen i Stockholm här
Anmälan enbart till livesändning via webben
Preliminärt program
08.15 – 08.55 Registrering och kaffe
Lisa Ericson, ansvarig för erfarenhetsspridning på Allmänna
arvsfonden, hälsar välkommen och berättar om dagen.
09.05-09.15 Inledningstalare
Ulrika Stuart Hamilton, ordförande för Arvsfondsdelegationen. Allmänna arvsfonden som möjliggörare för innovativt tillgänglighetsarbete och för att stärka rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
09.15-09.35 Kärlek, vänskap och matglädje - apputveckling som möjliggör rikare vardag
Här berättar två olika arvsfondsprojekt om att utveckla innovativa appar som möjliggör ett självständigt och tillgängligt liv. Den ena appen ska underlätta för personer med funktionsnedsättning att träffa en kärlek eller ny bekantskap. Den andra ser till att alla, oavsett funktionsvariation, kan laga en egen maträtt. Medverkande: Hushållningssällskapet Västra som tgit fram appen Matglad 2.0 samt FUB Uppsala som tagit fram appen DigiVi.
09.50-10.05 Så funkar det - Allmänna arvsfondens uppföljning av projekt som ska stötta digital tillgänglighet
Allmänna arvsfonden berättar om uppföljning av arvsfondsprojekt som utvecklat appar och digitala hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning.
10.05-10.30 Panelsamtal
Utvecklare och användare av olika appar och digitala hjälpmedel som utvecklats i arvsfondsprojekt samtalar - vilka lärdomar och erfarenheter finns från projekten? (Matglad, DigiVi, fler panelister tillkommer)
10.40-11.20 Allt börjar med en idé om något bättre
Hur fungerar det att söka stöd från Allmänna arvsfonden? Har din förening egna idéer som kan utveckla Sverige? Vi ger dig svar på hur ni söker stöd från Allmänna arvsfonden. Vi berättar även mer om det nya effektstödet – en ny möjlighet att söka stöd för erfarenhetsspridning och implementering.
11.20-11.55 Panelsamtal
Hur arbetar det offentliga med digital tillgänglighet och innovativa lösningar för personer med funktionsnedsättning? SPSM (Specialpedagogiska skolmyndigheten), Sveriges arbetsterapeuter.
13.05-14.00 Stöd för individen och omgivningens förståelse för funktionsnedsättning - appar som kunskapsutvecklare
Together agianst diabetes 1 berättar om appen T1D som idag har över 150 000 nedladdningar och är Nordens största plattform för drabbade av diabetes typ 1. Bräcke diakonis projekt- och utvecklingsavdelning delar med sig av arbetet med "Rättvisat" som är ett brett kommunikationsstöd för personer med funktionsnedsättning och deras omgivning.
14.00-14-25 Mingel
14.25-15.10 Workshop: Tillsammans får vi idéer att växa...
Ta tillfället att diskutera idéer med handläggare från Allmänna arvsfonden! Se valbar gruppaktivitet i anmälan.
15.15 – 15.30 Underhållning och avslutning
Arvsfondsprojektet "Lyssna till mitt öga" framför musik.
Ungas psykiska hälsa #SpridErfarenheter
– konferens 3 december
Hur kan civilsamhället genom arvsfondsprojekt bidra till att utveckla metoder för att öka ungas psykiska hälsa?
Vi anordnade en heldag med Allmänna arvsfonden den 3 december. Konferensen "Ungas psykiska hälsa" riktade sig både till dig som arbetar brett med barns och ungas psykiska hälsa – och till dig som funderar på om era projektidéer kan förverkligas med stöd av Allmänna arvsfonden.
Konferensens förmiddag webbsändes och spelades in. Nu kan du se den textade inspelningen:
Inspelning av konferensförmiddagen (undertexter syns om du trycker på T i högra hörnet av spelaren)
Tidigare konferenser
Mötesplatser för äldre
Den 18 oktober arrangerade vi webbinariet Mötesplatser för äldre. Temat var: På vilket sätt kan Allmänna arvsfonden bidra till sammanhang som minskar ofrivillig ensamhet bland äldre?
Ungas motståndskraft!
Den 26 april arrangerade vi konferensen Ungas motståndskraft! #SpridErfarenheter i Stockholm. Temat för dagen var: Hur kan civilsamhället och arvsfondsprojekt skapa motståndskraft hos unga som riskerar att hamna i destruktiva miljöer?
Se inspelningen
Konferensens förmiddag webbsändes. Du kan se inspelningen i efterhand, med undertexter eller med teckenspråkstolkning.
Länkar till YouTube:
Inspelning med teckenspråkstolkning
Sociala mötesplatser
Den 4 december 2023 arrangerade vi konferensen #SpridErfarenheter. Temat för konferensen var: Hur kan sociala mötesplatser bidra till bättre mående hos äldre och personer med funktionsnedsättning? Vi pratade också om hur er organisations idéer kan förverkligas med stöd av Arvsfonden.
Se inspelningen
Konferensens förmiddag webbsändes. Du kan se inspelningen i efterhand, med undertexter eller med teckenspråkstolkning.
Länkar till YouTube:
Inspelning med undertexter
Inspelning med teckenspråkstolkning
Läs utvärderingarna som presenteras
Under konferensen presenteras två utvärderingar av arvsfondsprojekt, som du kan läsa på länkarna nedan:
Sträva efter jämställdhet - att skapa samhörighet och utmana normer, Lena Sohl
Följ oss på Linkedin
Vill du veta mer? Följ oss gärna på Linkedin där vi delar verktyg och erfarenheter från arvsfondsprojekt, särskilt med fokus på dig som i din yrkesroll möter barn, unga, personer med funktionsnedsättning eller äldre personer från 65 år.

"Digital tillgänglighet för alla?" är temat för Allmänna arvsfondens konferens den 9 juni 2025.
Vill du prenumerera på Arvsfondens nyhetsbrev?
Relaterade projekt
Nybyggnation av boulehall på fastigheten Krokstad Sandåker 1:50 Munkedals kommun
Syftet är att utveckla bouleverksamheten för personer över 65 år, genom att bygga en tälthall med tre banor.
KiX Senior
Studieförbundet Vuxenskolan vill vidareutveckla KiX-metoden, (Kreativitet, inspiration och Xtra mycket kärlek) så att metoden även passar äldre med…
Rörelsebingo
Projektet Rörelsebingo ska utifrån en skotsk förebild ta fram en modell för äldre med funktionsnedsättning. Bingo och rörelse ska kombineras.