Till innehållet

Våra filmer (tidigare Filmarkivet i Storumans kommun)

Projektet drevs av: Kultur Akademin

Beskrivning av projektet

I projektet ska ungdomar under tre år arbeta med att filma och dokumentera vardagslivet i Storumans kommun.

Ungdomar ska under tre år arbeta med att filma och dokumentera vardagslivet i Storumans kommun. Filmerna skapas med hjälp av telefoner, skärmplattor eller vanliga kameror. I centrum för projektet står en grupp filmledare i de äldre tonåren som kommer att leda och utbilda andra barn och ungdomar. Filmaktiviteterna blir ett verktyg för att främja samverkan och överbrygga barriärer mellan olika samhällsgrupperingar och generationer. En viktig del i projektet handlar om att skapa naturliga möten mellan unga och gamla i vilka de yngre visar och lär de äldre invånarna den digitala teknikens möjligheter. Projektet kommer bland annat att verka för att etablera en årlig film- och kulturfestival i Storuman.

Efter projektet

Projektet ledde till att drygt 500 filmer om vardagslivet i Storuman producerades och lades på den interaktiva karta som finns på projektets webbplats. Ytterligare 200 filmer fördes till arkivet i denna omfattande samtidsdokumentation som genomfördes under projekttiden och som involverade ”unga, seniorer, familjer och släkt, företag, föreningar, organisationer, ortsbor och besökare”. Projektet satte Storuman på kartan som ett filmcentrum i Norrlands inland.

Verksamheten lever vidare inom ramen för Kultur Akademins ordinarie verksamhet med stöd av projektets samverkansparter. Filmuppdrag inkommer löpande och genererar intäkter. Genom projektet har dessutom två nya externfinansierade projekt tillkommit och ytterligare ett är på gång.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i april 2019 och avslutades i april 2022.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i april 2019 och avslutades i april 2022.

Kontakt

Ort
Storuman

Liknande projekt

  • Kulturskolan i storstan - minskat utanförskap genom samverkan

    Projektet ska bryta utanförskap och utveckla en mer jämlik kulturskoleverksamhet. Målet är att verka för nya samverkansmetoder för inkludering och…

  • Integration på riktigt

    Projektet ska utveckla en kreativ metod, grundad på evidensbaserat forskningsmaterial, för att minska fördomar, utanförskap och rasism hos ungdomar…

  • Vår scen

    Ungdomar från olika föreningar bygger under tre år upp en kulturverksamhet i Ljungby för målgruppen 16 till 25 år.

Sidan uppdaterades 2023-03-03.