Till innehållet

Krönika: Hela Sveriges Arvsfond – en cybersemester

15 juni 2020

Sitter och planerar sommarsemestern. Jag vill ju se så mycket som möjligt av Sommarsverige men ändå ta mitt samhällsansvar i dessa märkliga tider.

En sak som hänt under coronapandemin är att många verksamheter tvingats förändra sina arbetssätt. Vi har blivit mer digitala och inte lika beroende av att resa, vare sig kort eller långt. Så nog borde jag kunna göra min Sverigeresa och besöka arvsfondsprojekt utan att bidra till någon smittspridning?

Jag brer mig en hårdbrödmacka och lägger på makrillfilé i tomatsås. Sen vrider jag på Håkan Hellström på full volym. Han sjunger att ”Änglarna har åkt på pisk, gårdarna är grönsvarta”. Jag tar en tugga på mackan och undrar vilket fotbollslag Håkan hejar på egentligen? Jag har det på tungan, men kan inte komma på det. Nu är jag dock i rejäl Göteborgsstämning och googlar fram två projekt i Göteborgstrakten, som båda lever vidare efter att finansieringen ur Allmänna arvsfonden avslutats: Grunden Grand Bazar och Community X.

Se en film om Grunden Grand Bazar

Se en film om Community X

Sen steker jag en skiva falukorv och vrider på Cool Candys slagdänga Krylbo Central så det dånar över nejden. Jag tar fram morakniven och börjar tälja på en bit furu som jag fick med mig hem från min skogsvandring runt Siljan förra året. Vartefter täljarbetet framskrider ser jag till min besvikelse att träbiten blir mer lik en daladromedar än en pålle. Jag funderar osökt på om Arvsfonden finansierat någon puckelpistbana i Sälen? Så är det inte, men en googling tar mig till projektet SlöjdLab i Borlänge. Tänk om de kan hjälpa mig med mitt kniviga dalahästprojekt!

Läs om SlöjdLab på projektets webbplats

Det börjar mörkna och jag inser att det är ljusare längre norrut. Stärkt av denna insikt letar jag igenom frysboxen och hittar det jag söker. Några minuter i mikron och renskaven är som ny! Hjortronen får tina på diskbänken. Som tur är har vi färsk mandelpotatis hemma. En snabb googling tar mig till arvsfondsprojekt längre norrut i landet. Ett av projekten är i Skellefteå där Arvsfondens finansiering är avslutad men verksamheten drivs vidare: Mötesplats TExAs.

Se en film om Mötesplats TExAs

Det här var ju riktigt trevligt! I morgon kanske jag besöker Skåne, Värmland och Gotland. Det finns ju faktiskt arvsfondsprojekt i hela Sommarsverige!

Ta hand om varandra!

Hans Andersson
Enhetschef Arvsfondsavdelningen, Kammarkollegiet

Porträttbild på Hans Andersson som leende tittar in i kameran

Hans Andersson är enhetschef på Arvsfondsavdelningen, Kammarkollegiet.