Två generationer pratar om psykisk ohälsa
I samtalsserien ”Två generationer pratar om psykisk ohälsa” medverkar bland annat Lio, 24 år. Filmerna producerades inom projektet ”Åldras och må bra” och finansierades av Arvsfonden. Lio beskriver sin medverkan som en viktig upplevelse, en möjlighet att hitta vuxna förebilder som vågar prata om psykisk ohälsa. Nu finns samtalsserien tillgänglig via NSPH:s webbplats.
Lio tipsades om att medverka i den filmade samtalsserien ”Två generationer pratar psykisk ohälsa” via sociala medier. Hen hade själv erfarenhet av utmattningssyndrom och ville gärna dela med sig av sina upplevelser till andra, men också sätta ord på det som hänt för sin egen skull.
- Det har varit en process att erkänna för mig själv att jag mår dåligt och behöver stöd. Jag har ofta uppfattat det som att jag överdriver. Att göra en sådan här sak blir som en bekräftelse, att det jag känner är på riktigt.
Den färdiga filmen och samtalet med Elisabeth, som tillhör den äldre generationen, handlar om depression, komplex PTSD och utmattning.
- Det är viktigt att få höra att vuxna kan förstå ens situation, att de också känt den. Jag saknade vuxna förebilder som pratar öppet om psykisk ohälsa sedan tidigare. Det är fint att veta att det går att leva långt liv trots att en inte mår bra eller upplever motgångar. Även om det finns svårigheter så är ett liv värt att leva, konstaterar Lio.
Orsakerna till den egna utmattningen började redan i gymnasiet. Lio minns hur dagarna svämmade över av fler och fler aktiviteter, skoluppgifter, extrajobb, ideella föreningar och sociala evenemang.
- Jag gjorde för mycket samtidigt och led till slut av en ”prestationsbaserad självkänsla”. Jag kände mig bara duktig när jag gjorde massa olika grejer som kändes viktiga.
Lio minns hur ”strategiska” sjukdagar blev ett knep för att orka och hinna med alla olika projekt. I filmen med Elisabeth berättar hen hur situationen blev svårare efter gymnasiet och hur förmågan att minnas och orka påverkades ännu mer. Till slut sökte hen hjälp på vårdcentral och blev sjukskriven med utmattningssyndrom. Det blev början på ett längre arbete för att må bättre.
- Det finns en idé att man kraschar och mår dåligt och sedan hittar något som gör att det blir bra och det är inte alltid så. Skillnaden nu jämfört med då är väl att jag försöker vara ärlig med mig själv. Hur mycket jag än vill något som känns roligt så har jag den orken jag har.
När det gäller att bryta psykisk ohälsa och stötta ett bättre mående för unga generellt tror Lio på att försöka hitta nya perspektiv. Hen tror att vuxna som kan prata om att de mår dåligt eller mått dåligt kan underlätta för yngre generationer att öppna upp sig.
- Det räcker liksom inte att bara säga ”du kan komma och prata med mig”. Det behövs också ett klimat där det är ok att må dåligt, pausa, och att vuxna stöttar på riktigt när en berättar om något viktigt.