Till innehållet

9pin bowling - sporten över ålders-och funktionsgränser

22 februari 2023

9PIN bowling eller "kägel" är bowlingens urform. Kägelklubben Bataljon har tagit sporten till en helt ny nivå. Genom arvsfondsmedel har man skapat en av Sveriges finaste banor i Västerås - en tillgänglighetsanpassad anläggning dit alla är välkomna.

– Vårt ledord är ”TILLSAMMANS”. Vi vill slå hål på idén att gruppera folk efter olikheter och i stället se likheterna. Genom våra ”tillsammansträningar” träffas barn, ungdomar och äldre och har roligt ihop med 9PIN bowling som huvudattraktion, berättar Peter Barkenskiöld som varit projektledare för anläggningen.

I 9PIN Bowling är klotet mindre och utan hål, man spelar rakt med nio käglor och behöver vara pricksäker. Spelet fungerar över generations- och förutsättningsgränser eftersom det erbjuder olika spelsätt och nivåer. Kägelklubben Bataljon samverkar med allt ifrån pensionärsföreningar till gymnasiesärskolor och har medlemmar från 5 till 87 år.

- Personligen tycker jag det är viktigt att mötas över generationsgränser. Det här blir en naturlig plats där man möts genom en gemensam aktivitet. Vi har en daglig verksamhet som sköter delar av träningen och eventuellt kommer Rotary ta över vår äldreverksamhet - då får vi ytterligare medlemmar.

I Europa finns 100 000-tals kägelspelare och VM spelas varje år (Sverige tog brons 2018). Sporten växer och Bataljon har gått från 40 till över 250 medlemmar på tre år. Landslag från andra länder som Tyskland, Polen och Estland visar intresse för att komma till Västerås, men elitism har aldrig varit viktigt i satsningen.

–Vi kommer aldrig göra event eller satsningar där bara en målgrupp kan vara med. Alla ska kunna vara en del av sammanhanget, det är vår ryggrad. Nu har verksamheten bra medvind, folk är nyfikna och vill var med och engagera sig så jag har god tillförsikt för framtiden, säger Peter.

Till projektets webbsida

En grupp personer med olika funktionsförmågor som står framför kägelbanan.

Kägelklubben Bataljon driver projektet Tillsammans där alla är välkomna att träna och pröva på 9PIN Bowling.