Till innehållet

”Mitt val” prisas – ökar möjligheten för personer med IF att rösta

1 mars 2023

Många personer med intellektuella funktionsnedsättningar (IF) röstar inte i politiska val. Därför driver Studieförbundet Vuxenskolan verksamheten ”Mitt val”, en metod som tillgängliggör röstning och politik för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Nu har metoden tilldelats ett pris.

”Mitt val” bygger på en studiecirkel med lättläst information om hur vår demokrati fungerar och är uppbyggd. Fler än 8 av 10 av deltagarna röstar efter att de har gått studiecirkeln.

Metoden utvecklades i ett arvsfondsprojekt som studieförbundet drev tillsammans med Riksförbundet FUB. Studiecirklarna har på senare tid genomförts med hjälp av plattformen DigiJag som utvecklats i ett annat arvsfondsprojekt (som drevs av Riksförbundet FUB).

– Det är glädjande att se att metoder från arvsfondsprojekt lever vidare och utvecklas, säger Lisa Ericson, ansvarig för erfarenhetsspridning hos Allmänna arvsfonden.

Studieförbundet Vuxenskolan tilldelades nyligen ett pris av organisationen Zero project för sitt demokratiska arbete med metoden ”Mitt val”. Priset delades ut på en konferens i Wien.

– Vi är jätteglada. Mest av allt är det ett erkännande att det vi gör fungerar. Och att komma hit och vara med i det här sammanhanget gör att vi träffar på andra som har gjort bra saker för personer med funktionsnedsättning, och då kan vi lära mer och kanske bli ännu lite bättre, säger Kjell Stjernholm som har arbetat med projektet när han intervjuas av programmet Klartext i Sveriges radio.

I studiecirklarna bjuds politiker in som får svara på de frågor som finns i gruppen.
– Om politikerna behöver hjälp med att prata förståeligt, så hjälper vi dem med det, berättar Kjell.

Lyssna på hela inslaget i Klartext, Sveriges radio

Ta del av metoden

Information om ”Mitt val" på Studieförbundet Vuxenskolans webbplats 
Webbplats med pedagogiska spel om de olika valen i Sverige och om att säga sin åsikt.

Information om plattformen DigiJag

I en vallokal syns två gröna bås. I ett av båsen står en person. I förgrunden syns en ställning med röstningslappar.

Många personer med intellektuell funktionsnedsättning röstar inte i politiska val. Men efter att ha gått studiecirkeln "Mitt val" väljer fler än 8 av 10 att rösta i nästa val.