Till innehållet

Plats för scen i Lagan

13 december 2023

När Lars-Ove Johansson öppnar mejlet från Allmänna arvsfonden sitter han och äter lunch i Kenya. Beskedet att hembygdsföreningen i Lagan får drygt 1,4 miljoner för att bygga sin utomhusscen blir en av höstens många oförglömliga upplevelser.

Lars-Ove Johansson är ordförande i hembygdsföreningen i Lagan som ligger i Ljungby kommun. Sedan tio år tillbaka är han också inblandad i ett projekt som finansierat bygget av en skola och ett antal växthus i Kenya. Och det är när han äntligen rest dit, för att träffa 400 förväntansfulla skolbarn och deras lärare, som mejlet från Allmänna arvsfonden dyker upp. Hemma i Sverige har Arvsfondsdelegationen precis beslutat att ge lokalstöd till hembygdsföreningen för att bygga den utomhusscen som de behöver.

— Vi ordnar många aktiviteter för bygden, speciellt under sommaren. Vi har haft en liten scen, en hövagn som vi satt tak på och den har fungerat hjälpligt hittills, berättar Lars-Ove.

— Men, förra året när Kicki Danielsson kom, fick vi hyra ett lastbilsflak och fixa och dona för att det skulle gå. Då tänkte vi att tänk om, tänk om vi kunde ha en utomhusscen som är värd namnet här i Ljungby.

Utöver utomhusscenen finns också behovet att tillgänglighetsanpassa hembygdsföreningens toaletter. Det blev alltså viktigt för Lars-Ove att få med allt detta när hembygdsföreningen började jobba med sin ansökan.

— Jag hade fått höra att ansökan kunde ta tid, att jag skulle få göra en mängd kompletteringar. Men när jag skickat in så tog det bara ett tag, det var tyst under hela sommaren, sedan kom beskedet!

Lars-Ove beskriver vägen som en positiv upplevelse med gott samarbete i lokalsamhället, med andra föreningar och Ljungbys tillgänglighetsråd. Det breda lokala intresset för projektet har också varit viktigt för resten av finansieringen. Det visade sig att byggnadskostnaderna skulle bli högre än väntat eftersom hembygdsgården ligger på ett område där Länsstyrelsen kräver att arkeologer ska bevaka allt grävarbete.

— Det har varit det svåraste eftersom det är så kostsamt, men nu är budget ändå klar. Vi kommer, och är lovade att få stöd från ett antal företag och privatpersoner. Nu i veckan löste det sig också med bidrag till ljudanläggning, ljusramp på scen, bänkar och stolar.

Så fort tjälen går ur marken vill Lars- Ove ringa byggmästaren och börja gräva. Förhoppningen är att scenen blir klar till sommarens konserter.

— Det skulle vara fantastiskt om vi kunde bjuda in Lena-Maria (Vendelius) att sjunga på invigningen. Jag hoppas kommunen och många andra kommer vilja använda scenen och att det kan inspirera till nya aktiviteter i bygden!

Porträttbild i grönska på Lars-Ove Johansson.

Lars-Ove Johansson, ordförande i Lagans hembygdsförening.