Verksamhetsberättelse från 2023
26 april 2024
Nu har verksamhetsberättelsen för 2023 lämnats in till regeringen och publicerats här på arvfonden.se. Verksamhetsberättelsen summerar resultaten det gångna året; här hittar du några av de siffror som vi presenterat för regeringen.
Ökat ansökningstryck och rekord för lokalstöd
- Antalet projektstödsansökningar ökade med 49 procent det sista kvartalet jämfört med samma kvartal året innan. Detta återspeglar en återhämtning efter de tidigare årens nedgång som till stor del har berott på pandemins effekter på civilsamhället. Totalt sett ökade antalet projektstödansökningar med 18 procent under hela året. 528 miljoner kronor fördelades till föreningar som ville utveckla en metod, ett arbetssätt eller verksamhet.
- Lokalstödsansökningar ökade med 39 procent under samma kvartal. Av dessa ansökningar godkändes 52 procent, vilket är den högsta andelen någonsin för denna stödform. Sammanlagt delades 235 miljoner kronor ut till föreningar till byggnation av lokaler och anläggningar (så kallat lokalstöd). Det är den högsta volymen för lokalstöd någonsin.
Hela Sveriges Arvsfond och fler stöd till äldre
- 65 procent har inte fått stöd tidigare: Majoriteten av de nystartade projekt som beviljades medel under året drivs av organisationer som inte fått medel ur Allmänna arvsfonden tidigare.
- 30 procent fler ansökningar till förmån för målgruppen äldre. Antalet nya projektansökningar med fokus på målgruppen äldre personer uppgick till 108 och ökade därmed med nästan 30 procent jämfört med 2022. Under 2023 beviljades och godkändes 33 äldreprojekt ett belopp på totalt 60 miljoner kronor. Det är en fördubbling jämfört med året innan.
Projektens överlevnad och effekt i samhället
- 65 000 aktiva deltagare: Antalet aktiva deltagare inom arvsfondsprojekt beräknades till 65 000 personer under det gångna året. Utöver det använder cirka 100 000 personer de lokaler och anläggningar som Allmänna arvsfonden finansierat.
- 59 procent av projekten som avslutats 2023 lever vidare: De uppföljningar av avslutade arvsfondsprojekt som genomförts av kanslistödet under 2023 visar att 59 procent av projekten tydligt lever vidare i någon form efter projektens slut (se bilaga 1 för en kort beskrivning av samtliga projekt som bedömts ha en tydlig överlevnad).
- 748 projekt har resultat som lever vidare efter projektslut: Under perioden 2007 – 2023 har 1419 arvsfondsprojekt utvärderats av forskare. De utvärderade projekten har fått stöd ur Allmänna arvsfonden under perioden 1994–2023. Enligt forskarna har 53 procent (748 projekt) av de slutredovisade projekt som ingått i utvärderingarna haft resultat som levt vidare efter projektslut.
Övrigt från verksamheten
- Fyra controllers på kanslistödet: Under 2023 utökades controllerfunktionen från tre till fyra medarbetare och förkontrollen av sökande organisationer och bedömningen av projektbudgetar utvecklades ytterligare.
- 97 procent av det som publiceras om arvsfonden var positivt eller neutralt: Arvsfonden hade under 2023 ett fortsatt högt mediegenomslag - och då främst i lokala medier där arvsfondsprojekten fick mycket publicitet.
- Minskade driftskostnader 2023: Kostnaderna för kanslistödet minskade från 6,4 procent till 6,3 procent i förhållande till fördelade medel.