Till innehållet

Projekt i Tornedalen får stöd med 5,9 miljoner kronor

8 juni 2020

Kulturens Bildningsverksamhet får stöd med drygt 5,9 miljoner kronor från Arvsfonden för projektet Meän Ääni: Unga filmskapare i Tornedalen

I projektet Meän Ääni ska ungdomar i Tornedalen producera kortfilmer och arrangera film - och språkträffar samt en kortfilmsfestivalturné. Syftet är att utveckla ungdomarnas nätverk och kompetens samt att stärka deras identitet. Ungdomarna får träffas, diskutera och arbeta tillsammans med att förstå och lära sig filmproduktion, arrangörskap och föreningskunskap.

– Vi är så glada över projektstödet från Arvsfonden och att de tror lika mycket på projektet som vi gör. Det ska bli jättespännande att följa ungdomarna och vad de kommer skapa och genomföra. Kanske blir det zombiefilm från Kaunisvaara eller en videodagbok från Pello? Berättartraditionen och frågor om identitet är centrala i Tornedalen. Med detta stöd kommer ungas röster på sina egna sätt ta en tydlig plats i en berättarkanon. Att modern tornedalsk kultur synliggörs på detta sätt är otroligt viktigt, säger Viktor Krutrök och Jonas Pietikäinen, projektledare Meän Ääni: Unga filmskapare i Tornedalen.

Via deltagande i filmfestivaler och genom att pitcha in filmerna i olika distributionskanaler får de möjlighet att berätta för andra om tornedalsk kultur och hur det är att leva som ung tornedaling idag. Av erfarna arrangörer och filmskapare får ungdomarna utbildning och handledning samt tillgång till nätverk för att i förlängningen kunna ta en tydligare roll i utvecklandet av Tornedalen. Meän Ääni betyder Våra Röster på meänkieli.

Fakta om Arvsfonden

Arv som utvecklar Sverige - Allmänna arvsfonden är hela Sveriges arvsfond som gör så att bra idéer kan förvandlas till en bättre verklighet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Varje år får hundratals projekt över hela landet stöd ur fonden. Friends har fått det. Färdtjänst och Cirkus Cirkör. År 2019 fördelades 821 miljoner kronor. Över 10 000 projekt har fått pengar ur fonden sedan 1970.

Mattias Axelsson
Pressansvarig
Telefon
Direkt: 08-700 08 63
Telefon
Växel: 08-700 08 00
Adress

Slottsbacken 6
111 33 Stockholm