Till innehållet

Svenska Service- och Signalhundsförbundet får stöd med 5,9 miljoner kronor

26 oktober 2020

Svenska Service- och signalhundsförbundet (SoS) får stöd med drygt 5,9 miljoner kronor från Arvsfonden för projektet Bus - glädje, lek och rörelse med familjehund.

Syftet med projektet är att ge målgruppen barn och ungdomar med funktionsnedsättning bus, glädje, lek och rörelse, som alla barn har rätt till. Målet är att ta fram utbildning och material som inspirerar barn till lek med hjälp av familjens hund.

– Tanken föddes genom arbetet våra yngsta medlemmar. Att ta tillvara och utveckla lusten att leka med hjälp av hunden. När vi sökte information kring rättigheter och möjligheter att leka för barn och unga med funktionsnedsättning upptäckte vi att detta är ett område som det skrivs mycket lite om. Detta vill vi ändra på med hjälp av de små hundägarna som kommer att styra i BUS projektet, säger Yrsa Franzen-Görnerup, projektledare SoS.

Fokus i projektet ligger i vad barnet vill göra tillsammans med hunden. Idén till projektet kommer från målgruppen. Det är barns och ungas önskemål som kommer att vara styrande i projektet. I utbildningen deltar en förälder eller anhörig tillsammans med familjehunden.

– Detta projekt är ett bra exempel på hur man kan inkludera och engagera barn med särskilda behov. Tillsammans får vi nya idéer att växa för ett samhälle där alla kan delta på lika villkor. Runt om i Sverige finns det många goda idéer men ibland saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Gunilla Svensson, enhetschef Arvsfonden.

Om Arvsfonden

Arv som utvecklar Sverige - Allmänna arvsfonden är hela Sveriges arvsfond som gör så att bra idéer kan förvandlas till en bättre verklighet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Varje år får hundratals projekt över hela landet stöd ur fonden. Friends har fått det. Färdtjänst och Cirkus Cirkör. År 2019 fördelades 749 miljoner kronor. Över 10 000 projekt har fått pengar ur fonden sedan 1970.

Mattias Axelsson
Pressansvarig
Telefon
Direkt: 08-700 08 63
Telefon
Växel: 08-700 08 00
Adress

Slottsbacken 6
111 33 Stockholm