Projektstöd april 2024
Vid årets andra sammanträde den 23 april beslutade Arvsfondsdelegationen om att dela ut 199 969 934 kronor till 46 projekt över hela Sverige.
På den här sidan kan du se vilka projekt som beviljades stödformen projektstöd. Klicka på länken här nedan om du vill se projekten som beviljades lokalstöd.
Nya projekt med stödformen lokalstöd
Nya projekt
Sorterade efter ort i bokstavsordning
BROMMA
Svenska Cykelförbundet får stöd med 7 303 380 kr för "iCykel - Inkludering i Cykelförening"
Projektet syftar till att göra cykelklubbar mer öppna och tillgängliga och utvidga sin verksamhet för att inkludera fler personer med syn- eller rörelsenedsättning.
Projektet består av tre delar. Den ena delen är att skapa en utvecklings- och utbildningsplan för ideella ledare för att bättre bemöta målgruppen. Den andra delen är att ta fram en utvecklingstrappa från bredd till elitidrott för paracyklister. Den tredje delen är att stärka målgruppens inflytande genom att skapa demokratiska mötesplatser där unga ledare ur referensgruppen får utrymme att påverka verksamheten. Cykelförbundet ska också arbeta för att utöka verksamheten med MTB och E-cykling för målgruppen.
Utbildningsplanen och informationsmaterialet kommer sammanställas i en kunskapsportal på förbundets hemsida. Tillsammans med referensgruppen fortsätter Svenska Cykelförbundet handleda och utbilda föreningar som vill bredda sin verksamhet och nå fler aktiva paracyklister.
FARSTA
Stiftelsen Independent Living Utveckling får stöd med 3 981 049 kr för "Peer support med STIL"
Projektet ska utveckla en användarvänlig digital verktygslåda för självorganisering av peer support. Med hjälp av denna ska personer med funktionsnedsättning, såväl enskilda som grupper, enkelt kunna hitta kunskap, tips, exempel och konkreta metoder för att organisera peer support utifrån egna förutsättningar och behov samt fristående från professionella verksamheter och utomstående experter.
Vidare ska projektet ta fram och sammanställa information om och exempel på hur identiteten hos personer med omfattande behov av service kan skadas av att regelmässigt få sina livsvillkor och sin delaktighet i samhällslivet ifrågasatt, exempelvis vid bedömningar kopplade till personlig assistans. Peer support kan i detta hänseende erbjuda verktyg som ifrågasätter internaliserade normer och ger stöd i att kunna frigöra sig från begränsningar som skapats.
Materialet som tas fram hålls fritt tillgängligt för alla som vill använda det. Föreningen STIL kommer, tillsammans med projektets övriga samverkansparter, att ansvara för spridning samt fortsatt förvaltning och utveckling av materialet.
GÄVLE
Kvinnojouren Blåklockan får stöd med 3 097 864 kr för "Tantjour"
Kvinnojouren vill starta upp och utveckla en verksamhet, där ideellt engagerade äldre kvinnor kan genomföra stöd- och informationsinsatser för att på så sätt synliggöra våldsutsatta äldre kvinnor och deras behov – både vad det gäller direkta insatser för att stötta samt insatser som förbättrar samhällets stöd till målgruppen. Hela projektet bygger på en samverkan med kommun och region och man kommer att erbjuda utbildning till yrkesverksamma personer som kommer i kontakt med äldre våldsutsatta kvinnor. Metoderna som tas fram kommer att implementeras i jouren och utbildningsmaterialet som tas fram kommer att spridas via konferenser och befintliga nätverk runt om i landet.
GÖTEBORG
Studiefrämjandet Göteborg Sjuhärad får stöd med 4 666 256 kr för "Plats för ung kultur och musik"
Målsättningen med projektet är att öka tillgängligheten till kultur och musik för unga tjejer i stadsdelarna Västra Frölunda och Högsbo i Göteborg. För att nå ungdomarna ska föreningen rekrytera ambassadörer från målgruppen som bor i områdena och utbilda dem till cirkelledare.
Ambassadörerna ska därefter uppsöka andra unga tjejer som också vill utveckla sitt kultur- och musikintresse och leda aktiviteter tillsammans med dem. Den mötesplats som skapas ger målgruppen chansen att pröva på instrument, ge utrymme för kreativt skapande och en möjlighet att ta del av olika kulturella uttrycksformer.
Projektet leder till ett breddat utbud av aktiviteter hos föreningen och arbetssättet som testats sammanställs i en rapport som delas med andra organisationer och avdelningar inom Studiefrämjandet.
GÖTEBORG
MÄN för jämställdhet Göteborg får stöd med 4 418 720 kr för "Play!"
För att förändra destruktiva killnormer vill MÄN Göteborg utveckla en metod där mellanstadieelever genom dramaövningar samt samtals- och värderingsövningar ges verktygen att undersöka och ifrågasätta stereotypa könsroller. I projektet ska man tillsammans med barnen skapa en teaterföreställning på temat som sedan ska spelas i klassrum i Göteborgsregionen. I samband med föreställningen får målgruppen prata om sina upplevelser och testa dramaövningar i workshops. Detta arbete ligger till grund för utveckling av ett metodmaterial med övningar och filmsekvenser med ungas egna berättelser kring kön. Man utvecklar också en utbildning för pedagoger så att de kan använda materialet självständigt i klassrummet. Efter projekttiden ska metoden implementeras i medverkande skolor och spridas nationellt av MÄN. Ambitionen är att skolor ska kunna boka föreställningen genom Skapande skola som ett fristående komplement till metodmaterialet.
GÖTEBORG
HP Warta får stöd med 5 649 267 kr för "Handboll i alla väder"
Projektet syftar till att testa och utveckla en modell för att få fler barn och familjer att ta steget från spontanaktiviteter in i den etablerade idrottsrörelsen. Målgruppen är barn i åldern 7–10 år bosatta i Biskopsgården i Göteborg. Målet är att tillsammans med lokala aktörer inom skola, kommun, föreningsliv, näringsliv och fastighetsbolag skapa en stabil och hållbar verksamhet i området. Genomförandet innefattar att öppna kansli-och samlingslokal, bedriva uppsökande verksamhet för att nå barn genom samarbete med skolor och lokalföreningar, starta aktivitetsgrupper med ledare, utbilda föräldrar och andra intresserade som ledare och tränare. Uppstart av nya lag med en årskull i taget, som anmäls till handbollförbundets minihandbollsserier. Under andra och tredje året startas nya åldersgrupper och integrationsprocessen med klubbens övriga lag inleds. Efter projektet integreras verksamheten i Biskopsgården som en del av klubbens ordinarie verksamhet.
HELSINGBORG
Stiftelsen Gemenskap och Arbete Fontänhuset Helsingborg får stöd med 2 196 096 kr för "Hydroponisk Terassodling i Stan"
Fontänhuset i Helsingborg ska pröva hydroponisk odling som en ny gren i deras arbetsinriktade verksamhet. Målgruppen är personer med långvarig psykisk ohälsa. I projektet ska deltagare lära sig om hydroponisk odling, de ska planera och bygga en hydroponisk odling på en terrass som finns i anslutning till Fontänhuset.
Projektet ska samverka med odlingsinriktade och rehabiliterande verksamheter. Genom samverkan ska projektet möjliggöra för målgruppen att hitta nya vägar till arbetsmarknaden.
Efter projektets slut ska hydroponisk trädgårdsodling vara en av Fontänhusets olika arbetsinriktade verksamheter.
HELSINGBORG
Helsingborgs stad får stöd med 6 047 863 kr för "Familjen läser 2 - för en mer jämlik skolgång"
Projektet bygger vidare på resultaten från ett tidigare Arvsfondsprojekt som vände sig till förskolebarn och deras föräldrar. Syftet är att engagera föräldrar med svenska som andra språk i sina barns utbildning. I förlängningen ska barnen ges bättre förutsättningar att lära sig läsa, räkna och skriva. Målgruppen är barn i F – åk 3 främst i socioekonomiskt utsatta områden. Det kommer att startas upp föräldradrivna utbildningsgrupper och studiecirklar i samarbete Studiefrämjandet och Rädda barnen. Verksamheten ska implementeras i kommunen och spridas vidare både via kommun och samarbetspartners.
HÄGERSTEN
Mälarhöjdens IK Fotboll får stöd med 6 020 210 kr för "65PLUS-A-SIDE"
Projektet syftar till att introducera målgruppen 65 år och äldre till 5-a-side, vilket är ett fotbollskoncept med fem spelare i varje lag samt en plan omgiven av en sarg. En variant av 5-a-side som spelas med hjälp av en boll med bjällror i kan användas för personer med synnedsättning. För att bidra till rörelseglädje och ökad rörlighet hos äldre, med eller utan synnedsättning, ska projektet tillsammans med kommuner, idrottsföreningar och lokala äldre- och intresseorganisationer starta upp verksamhet i Sveriges alla län. För att nå och inkludera så många som möjligt kommer aktiviteterna främst syfta till att bidra till ökad rörelse, inte träning eller lagspel. Metoden och formatet kommer att utvecklas tillsammans med spelare, deltagande föreningar och kommuner för att ha låga trösklar för deltagande och bli enkelt att tillhandahålla utan stora kostnader eller krav på utrustning. Projektet svarar mot en ökad ensamhet och minskande låg fysisk aktivitet bland äldre, särskilt hos dem med synnedsättningar. För att nå dessa äldre ska projektet tillsammans med deltagande kommuner ha en uppsökande verksamhet för att engagera fler deltagare. Efter projektet kommer Mälarhöjdens IK Fotboll tillsammans med idrottsföreningar, lokala äldre- och SRF-organisationer samt Svenska Parasportförbundet fortsätta verka för spridning av konceptet och utbildningsmaterialet som utvecklats, för att fler äldre ska få möjlighet till utmanande fysisk rörelse under trygga former.
HÄGERSTEN
Kultur och Kvalitet får stöd med 6 886 267 kr för "Kulturera Mera"
Syftet med projektet är att öka möjligheterna för personer med intellektuella och/eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar att vara en del av kulturlivet och göra kulturevenemang mer tillgängliga för målgruppen. Projektet ska identifiera utmaningar som hindrar målgruppen från att delta och testa en modell för hur ett kulturnätverk med personer ur målgruppen kan överkomma dessa hinder.
Tillsammans med målgruppen ska föreningen dels utveckla ett digitalt hjälpmedel där målgruppen kan planera och genomföra gemensamma aktiviteter, dels i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan ta fram ett utbildningskoncept för hur en fritidskonsulent kan stötta målgruppen att forma nya självorganiserade kulturintresserade grupper.
I projektet ska även ett fortbildningspaket för personal på museer utvecklas. Utbildningen ska innehålla metoder för hur museer och kulturinstitutioner kan skapa anpassade visningar och besök för personer ur målgruppen.
Efter projektet fortsätter nätverket att drivas av och för personer ur målgruppen, antingen inom Kultur och Kvalitet i formen av en självständig avdelning, eller som en fristående förening.
JOKKMOKK
Laponiatjuottjudus får stöd med 7 540 092 kr för "Máhto årudahka / Máhttu Orohat / Kunskapens viste"
Projektet ska utveckla en modell för praktisk och teoretisk överföring av kunskap mellan generationer inom duodji (samisk slöjd). Arbetet utgår från ett traditionellt samiskt viste och tillverkningen av olika föremål. I generationer förvärvad kännedom om livsföring, materialberedning och slöjdteknik ska i projektet överföras från árbeceahppi (äldre kunskapsbärare) och duojárat (erfarna slöjdare) till unga samer.
Under projekttiden färdigställer samiska ungdomar föremål till ett samiskt viste i naturum Laponia vid Stora Sjöfallet. Ungdomarna arbetar även med planering och genomförande av kommunikationsinsatser och programverksamhet i och runt vistet. Ungdomarna får under projekttiden också utbilda andra ungdomar i materialberedning och slöjd.
Den fortsatta verksamheten finansieras av stödmottagaren tillsammans med samverkansparterna. Efter projektet kommer ungdomarna att ta emot skolklasser och andra besökare i vistet samt besöka samiska grundskolor för att slöjda med elever, föreläsa och genomföra utbildningar i traditionell slöjd samt medverka vid programverksamhet på museer och samiska mötesplatser. De tillverkade föremålen visas på Laponia under sommarhalvåret och turnerar resten av året till museer och utställningshallar i norra Sverige. Det utbildningsmaterial som tas fram under projekttiden används i den fortsatta verksamheten och hålls fritt tillgängligt för alla intresserade.
JÄMJÖ
Östra Blekinges Hembygdsförening får stöd med 2 768 350 kr för "Att fånga en förändring"
I projektet ska ett par hembygdsföreningar i Blekinge pröva att arbeta pedagogiskt med det lokala kulturarvet utifrån ”Tingens metod”, en samling pedagogiska och etnografiska metoder för insamling och dokumentation. Metoden öppnar för medskapande processer genom vilka de deltagande är med och definierar, dokumenterar och kommunicerar den omkringliggande kulturmiljöns olika berättelser. Modellen syftar till att göra kulturarvet mer levande och relevant för fler människor.
Under de första två åren arbetar projektet företrädesvis med äldre lokalinvånare medan det tredje året involverar barn och unga genom samverkan med skolor i bygden. Östra Blekinge Hembygdsförening ligger på den blekingska landsbygden medan den nära samverkansparten Lyckeby Gille i huvudsak omfattar förortsmiljöer till Karlskrona. Därigenom innefattas människor och kulturmiljö i såväl land som stad.
Metoden drivs efter projektet vidare av stödmottagaren tillsammans med samverkansparterna. Föreningsaktiva som deltagit blir mentorer för andra föreningar som vill implementera arbetssättet. Den digitala metodmanual som tagits fram under projekttiden tillhandahålles på stödmottagarens och flera av samverkansparternas webbplatser.
LUND
Studieförbundet Vuxenskolans Regionförbund i Skåne får stöd med 4 820 600 kr för "Vår röst"
Projektet riktar sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning och drivs i nära samverkan med FUB och Inre Ringen Skåne. I projektet ges målgruppen verktyg för att nå ut och göra sin röst hörd. Projektet utvecklar metoder för journalistiskt berättande och man kommer bland annat att arbeta med skrivteknik, rörlig bild, intervjuteknik samt att tala inför publik. Framtaget material kommer sedan publiceras på en plattform som efter projektet övergår till Inre Ringen.
Inför valet 2026 ska projektet samverka med studiecirklar inom metoden Mitt val. Mitt val är en studiecirkel som togs fram i ett arvsfondsprojekt för drygt tio år sedan med lättläst information om hur vår demokrati fungerar som tillgängliggör röstning och politiska frågor för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Projektet kommer att rapportera kring viktiga valfrågor och bjuda in politiker för utfrågning tillsammans med Mitt val.
Ett studiematerial och en cirkelledarutbildning med tillhörande handledningsmaterial tas fram som möjliggör för personer med intellektuell funktionsnedsättning att kunna bli cirkelledare i Vår röst-metoden. Metoden kommer att spridas via nätverksträffar och sociala medier och finnas tillgängliga efter projektet.
NACKA
Föreningen för terapikolonier får stöd med 3 258 201 kr för "Förstärkt föräldrastöd"
Projektet ska utveckla ett föräldraskapsprogram i tre steg. Målgruppen är familjer med barn i åldern 6 till 11 år som upplever psykosociala svårigheter i vardagen, som kan bero på livsstressorer, psykiatriska eller neuropsykiatriska problem. Första steget i programmet sker på våren. Familjerna träffas i grupp och enskilt, i syfte att ta reda på behov och önskningar, skapa allians och grupptillhörighet. Målet är att alla ska känna sig trygga och positivt engagerade. Det andra steget i programmet innebär att pappor och barn, respektive mammor och barn spenderar en vecka på en kollogård i Stockholms skärgård. Där ges familjerna möjlighet att hitta nya förhållningssätt i samspelet mellan barn och föräldrar. Barnen får en härlig plats att träna på att vara med jämnåriga och föräldrarna får se sitt barn tillsammans med andra. Under hösten/vintern sker programmets tredje fas med uppföljning och reflektioner, både individuellt och i grupp, för att stödja och bevara de nya färdigheterna och förhållningssätten. Föräldrar kommer under programmet att uppmuntras att bli mentorer åt nästa års familjer.
Projektet ska samarbeta med socialtjänster och behandlande aktörer som möter målgruppen.
Efter projekttiden ska föreningen fortsätta med programmet.
NORSBORG
Boodlas förening för pedagogik och trädgård får stöd med 7 137 785 kr för "Foodie Futures"
Projektets syfte är att erbjuda ungdomar på 16-22 år i Botkyrka en meningsfull fritidsaktivitet, kunskap om hållbar och hälsosam mat, en möjlig väg in i mathantverks- och restaurangnäringen samt att bidra till en positiv lokal utveckling. Projektet riktar sig särskilt till ungdomar med ett intresse för arbete inom mathantverk och restaurang. I projektet ska ungdomarna utveckla en caféverksamhet, arrangera större måltidsevenemang, erbjudas praktikplats och kurser i bland annat mathantverk och matlagning. Projektet genomförs av ungdomar och odlingsföreningen Boodla i samarbete med bland andra Do It Together Subtopia, resurscentret Eldrimner och verksamheter inom restaurangbranschen. Målet är att ta fram ett utbildningskoncept för unga i mathantverk, matlagning och entreprenörskap som kan ge en väg in till arbetsmarknaden, komplettera befintliga utbildningar och som kan spridas till fler kommuner.
STOCKHOLM
Somaya stödjour får stöd med 6 438 851 kr för "Stärkt framtid- för ett liv fritt från våld"
Projektet syftar till att utveckla metoder och material för att möta och stötta barn och ungdomar upp till 17 år som har upplevt eller upplever utanförskap, isolering, våld i nära relation och/eller hedersrelaterat våld och förtryck. Stöd ska ges i grupp eller individuellt, ibland med mammor närvarande beroende på ålder. I projektet ska även en utbildningssatsning göras gentemot yrkesverksamma som möter projektets målgrupper. Materialet kommer uppdateras kontinuerligt utifrån lärdomar som dras i arbetet. Den kunskap och de lärdomar som dras utifrån framtagandet av metodmaterialet kommer att sammanställas i en föreläsning, en kort film och digital utbildning för yrkesverksamma som träffar målgruppen. Efter projektets slut ska metodmaterial och samtliga aktiviteter integreras i jourens ordinarie verksamhet och även spridas till andra som möter målgruppen.
STOCKHOLM
SPF Seniorerna får stöd med 5 862 165 kr för "Frivilliga motverkar ofrivillig ensamhet hos äldre"
Projektet ska skapa en modell för ideellt engagemang i syfte att ge bättre stöd till äldre personer som lever i ofrivillig ensamhet. I projektet ska man samla kunskap, erfarenheter och tips från lokala föreningar inom SPF Seniorerna och andra organisationer som arbetar med frivilligarbete gentemot målgruppen. Resultatet ska sammanställas i en handbok och i en utbildning som vänder sig till föreningar som vill starta, förbättra eller utveckla sitt arbete med uppsökande volontärarbete för ensamma äldre. Projektet ska också ta fram en utbildning som vänder sig till (blivande) volontärer i syfte att inspirera och stärka deras engagemang. De ska starta ett nationellt nätverk om uppsökande arbete för att utbyta kunskap, ge varandra stöd och motivation till att fortsätta driva arbetet. Nätverket kommer att bidra till att fler ofrivilligt ensamma på små orter och i glesbygd kan nås av volontärer eftersom föreningar runt om i landet får stöd och kunskap om detta.
Efter projektets slut ska SPF Seniorernas förbundskansli fortsätta att driva en digital mötesplats på sin webbplats, upprätthålla och utveckla nätverket, erbjuda utbildningar och fortsätta ge stöd till lokalföreningar i denna fråga.
STOCKHOLM
Barndiabetesfondens Riksförening får stöd med 8 375 175 kr för "Utveckling av resurscenter för personer som lever med typ 1-diabetes"
Målet med projektet är att etablera ett resurscenter inom Barndiabetesfondens Riksförening. Detta för att kunna erbjuda skräddarsytt stöd i form av olika tjänster samt utbildnings- och informationsmaterial till barn och ungdomar med 1-diabetes, deras familjer och andra personer drabbade av sjukdomen.
Aktiviteterna inkluderar bland annat en behovsanalys hos personer drabbade eller direkt påverkade av typ 1-diabetes i olika åldersgrupper som befinner sig i olika sjukdomsfaser och livssituationer. Utifrån den genomförda analysen sker en utveckling av skräddarsytt utbildnings- och informationsmaterial samt utveckling av en digital resursplattform. På plattformen kommer allt material samlas och den kommer fungera som ett nav med information och stöd för målgruppen och anhöriga. I planeringen finns även utrymme för en systematisk utvärdering och feedback samt kommunikation och marknadsföring.
Projektet samarbetar med bland annat andra organisationer som jobbar med diabetesfrågor samt flera leverantörer med stor erfarenhet av framtagning av pedagogiskt och interaktivt utbildningsmaterial riktat mot barn, ungdomar och vuxna.
Efter projektets slut ska resurscentret leva vidare som en del av den ordinarie verksamheten.
STOCKHOLM
Stiftelsen ChildX får stöd med 7 493 100 kr för "Mer än överlevare"
Projektets syfte är att stärka unga vuxna som utsatts för sexuella övergrepp. Genom att målgruppen får en röst ska de i sin tur bidra till att förebygga och bekämpa sexuella övergrepp mot barn. Tillsammans med målgruppen ska det tas fram metoder och utbildningsmaterial riktat till både ideella och offentliga verksamheter som arbetar inom området. Förutom att metoden kommer att implementeras av de verksamheter som är med och tar fram utbildningsmaterialet så kommer webbutbildningen att finnas tillgänglig för alla som vill använda den och den målgrupp som är en del av projektet kommer att uppmuntras att fortsätta engagera sig.
UPPSALA
Riksförbundet Cystisk Fibros får stöd med 6 505 525 kr för "Cilia-GO!"
Projektet syftar till att ta reda på hur vård- och livssituationen ser ut för de personer som lever med den sällsynta diagnosen Primär Ciliär Dyskinesi (PCD) och att öka kunskapen och förståelsen för PCD bland de drabbade, deras anhöriga och inom vården. Under projekttiden ska förbundet tillsammans med målgruppen skapa ett digitalt kunskapscenter med informationsfilmer och utbildningsmaterial samt PCD-support i syfte att stärka målgruppens upplevelse av egenmakt och ökad kontroll. Ambitionen i projektet är även att öka målgruppens gemenskap över geografiska- och åldersmässiga gränser i syfte att motverka ensamhet och psykisk ohälsa. De ur målgruppen som är intresserade av att hjälpa till och sprida kännedom om PCD kommer under projekttiden att utbildas till ambassadörer och bland annat hjälpa till med att skapa lärande nätverk mellan vårdenheter.
UPPSALA
Barnombudet i Uppsala län får stöd med 7 295 879 kr för "Växer tillsammans"
Man ska ta fram en metod för att skapa gemensamhetsodlingar med skolgården som utgångspunkt där elever i årskurs 6-9, personer från 65 år och personer i daglig verksamhet involveras. Projektets syfte är att främja social, mental och fysisk hälsa för målgrupperna samt att bidra till ett tryggare och mer inkluderande lokalsamhälle. Odlingarna kommer att utgöra mötesplatser där människor som normalt inte träffas kan samlas kring frågor om hur man kan leva ett gott ekologiskt, socialt, existentiellt och ekonomiskt hållbart liv. I projektet ska Barnombudet i Uppsala tillsammans med bland andra skolan, LSS-verksamheter, kommunens allaktivitetshus och PRO planera och genomföra odlingar runt två skolor i Uppsala. Man ska också ta fram ett metodupplägg och skolmaterial som ska spridas till andra kommuner. Efter projektets slut ska liknande verksamheter ha startats upp på fyra ytterligare platser i landet samtidigt som fler ska ha blivit nyfikna på att testa. Odlingarna i Uppsala ska fortsätta att drivas med kommunen som samordnare.
VÄNERSBORG
Hushållningssällskapet Västra får stöd med 6 576 000 kr för "Mat-Musik-Minnen"
Projektet ska vidareutveckla webbsidan Mat-Musik-Minnen (MMM) till en modern och användarvänlig app som samtidigt anpassas för nya målgrupper. Mat-Musik-Minnen bygger på reminiscens, hågkomst som är en nyckel till framgång för att förstärka sinnena och framkalla minnesbilder hos målgruppen personer med demenssjukdom. Metoden bygger på att igångsättare kan väcka minnen till liv där man sammankopplar mat, musik och minnen men även bilder för att ge ökad upplevelse och gynna dialog och samtal.
Webbsidan ska förnyas med nytt innehåll och kompletteras med nya anpassade funktioner som efterfrågas av flera målgrupper. En sådan är möjlighet att lägga in personliga bilder i appen för att skapa igenkänning vilket skulle gynna grupper med annan etnisk bakgrund liksom yngre personer med demens.
Projektet ska ske i nära samverkan med bland annat Demensförbundet, Svenskt Demenscentrum, SIOS (Samarbetsorgan för etniska organisationer i Sverige), Integrationsnätverket i Göteborg och ett flertal kommuner i Västra Sverige.
Appen kommer att presenteras på mässor, utställningar, seniordagar och träffar för äldre och anhöriga. Efter projektet kommer Hushållningssällskapet tillsammans med samverkansparterna att sprida information och kunskap om appen.