Projektstöd oktober 2023
Vid årets femte sammanträde den 25 oktober beslutade Arvsfondsdelegationen om att dela ut 114 331 357 kronor till 25 projekt över hela Sverige.
Lokalstödsprojekt - beslutade i oktober 2023
Nya projekt
Sorterade efter ort i bokstavsordning
GÖTEBORG
Stiftelsen Bräcke Diakoni får stöd med 8 566 316 kr för "Stöd till föräldrar (nya i Sverige) med psykisk ohälsa/NPF"
Projektet syftar till att utveckla metoder och verktyg för stärkt föräldraskap. Målgruppen för projektet är föräldrar, nya i Sverige, med psykisk ohälsa eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Målet är att tillsammans med målgruppen och samarbetsorganisationer ta fram ett föräldraskapsstöd som innefattar webbutbildning och studiecirkelmaterial. Genom projektet vill man öka kunskap om psykisk ohälsa och NPF samt öka tilliten till myndigheter och kunskapen om föräldrastöd. Dessutom kommer projektet öka kunskapen om målgruppens förutsättningar hos yrkesverksamma som möter målgruppen.
Projektet utgår från det tidigare framtagna föräldrastödsprogrammet Trygghet Ur stöd (TrUSt och kommer att utveckla metoderna utifrån målgruppens behov och förutsättningar. I samarbete med Rädda Barnen, Attention samt föreningen Tidigt föräldrastöd görs en kunskapsinhämtning genom intervjuer, studiebesök och samtal. Tillsammans med målgruppen utvecklas och testas materialet och föräldrastödsprogrammet på flera olika verksamheter. Efter projektet är avslutat finns ett föräldrastödsprogram för målgruppen tillgängligt att användas samt spridas genom Bräcke Diakoni och projektets samarbetsorganisationer.
HALLSTAHAMMAR
PRO Västmanland får stöd med 2 932 189 kr för "Digitala pensionärer i Västmanland"
PRO Västmanland ska tillsammans med överenskomna samarbetspartner hjälpas åt att nå ovana datoranvändare över 65 år i Västmanlands län. Deltagarna kommer under projekttiden erbjudas studiecirkelverksamhet och föreläsningar utifrån sina behov och aktuella teman samt i mindre grupper få praktisera sina digitala kunskaper i olika vardagssituationer under trygga former. Metoder som stödjer målgruppens lärande samt rutiner för teknisk förvaltning och support som stöd till föreningarna ska också utvecklas under projekttiden. Långsiktigt ska verksamheten finansieras via föreningsavgifter och egenfinansiering.
HÄGERSTEN
Spårvägens Bordtennisklubb får stöd med 6 073 324 kr för "Pingis Parkinson"
Projektet ska öka antalet pingisspelare med Parkinson och ett nationellt nätverk för spelare och tränare ska etableras. I klubbar över hela landet ska nya ledare utbildas, fungerande metoder implementeras och regelbundna träningar erbjudas. Genom ett ökat antal utövare kommer tävlingar att kunna arrangeras och som en del i detta utvecklas ett standardiserat klassifikationsprogram. Målsättningen är att pingis för målgruppen blir en del av Svenska Bordtennisförbundets parapingissektion. Ett handledningsmaterial tas fram och görs fritt tillgängligt för alla intresserade. Efter projekttiden inlemmas och finansieras pingis för personer med Parkinson som en del av stödmottagarens och andra bordtennisföreningars ordinarie verksamhet, i nära samverkan med Svenska Bordtennisförbundet. Stödmottagaren har fortsatt ansvar för det nationella nätverket.
LIDINGÖ
Ätbart får stöd med 7 497 166 kr för "Matsvinn på schemat"
Projektet syftar till att ge unga konkreta verktyg för att minska sitt matsvinn och i förlängningen stärka deras möjligheter att agera för en hållbar samhällsutveckling samt minska den känsla av maktlöshet som klimatutmaningarna kan orsaka för många unga. I projektet ska organisationen tillsammans med elever och lärare på tio pilotskolor i en iterativ process skapa ett kunskapsmaterial om matsvinn och hållbar matproduktion som kan integreras i flera kurser och ämnen inom grund- och gymnasieskolan, inklusive anpassad skola. Målet är att projektet ska resultera i en interaktiv plattform/hemsida där material finns tillgängligt kostnadsfritt för skolor i hela landet. Pilotskolorna ska integrera metoden i sin ordinarie verksamhet och man ska sprida information om plattformen till lärare och skolledare genom lämpliga nätverk, mässor och konferenser samt genom att sprida filmer om plattformens tillkomst och användning till skolor och kommuner.
LINKÖPING
Funktionsrätt Östergötland får stöd med 10 265 581 kr för "Scenen är mitt liv!"
Projektet utvecklar en tvåårig konstnärlig heltidskurs för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) som avslutat anpassad gymnasieskola och som idag har ytterst begränsad tillgång till högre konstnärlig utbildning. Utbildningen samverkar med regionala kulturinstitutioner och konstnärliga utövare och innefattar ämnena kultur i samhället, bild, dans, musik och teater. Runt utbildningen skapas av, med och för målgruppen ett kompetenscentrum och en kulturarbetsplats till vilken såväl utexaminerade studenter som andra ur målgruppen kan söka sig till. Kulturarbetsplatsen kommer att erbjuda en bred och öppen verksamhet riktad till både målgrupp och bred allmänhet.
Modellen som utvecklas ska kunna spridas till övriga delar av landet. Planen är att Föreningen Kulturcentrum Öst driver utbildningen och kulturarbetsplatsen vidare med stöd av såväl region och kommuner som olika kulturaktörer i Östergötland.
MARSFJÄLL
Emma Ricklunds stiftelse får stöd med 3 112 192 kr för "KRAM - Kreativitet, Relationer, Allas lika värde, Mod att vara sig själv"
Tillsammans med målgruppen vill man utveckla ett nytt kulturpedagogiskt arbetssätt där barns och ungdomars behov, reflekterande, viljor och den konstnärliga processen står i centrum. Projektet ska bygga upp tre fysiska konstpedagogiska noder i Saxnäs, Dikanäs och Vilhelmina och även skapa en uppsökande mobil verksamhet baserad på det nya arbetssättet.
Syftet är att ge målgruppen insikter om konst och kultur och dess symbios med känslolivet, och genom kulturskapande bidra till en mer levande glesbygd i inlands- och fjällnära kommuner där de samiska och svenska kulturerna lever sida vid sida. För att skapa en hållbar struktur för metoden och tillgängliggöra verksamheten för målgruppen ska det utvecklas ett samarbete med skolan, fritidsgården, elevhälsan, biblioteket, föreningar och med konstnärer som besöker Ricklundgården. Processen och det nya arbetssättet ska sammanfattas i en metodhandbok och en film. Efter projektet ska verksamheten ombildas till en förening. Arbetssättet ska inlemmas i stiftelsens konstpedagogiska verkstad EMMAS ordinarie verksamhet på Ricklundgården.
STOCKHOLM
Brottsofferjouren Sverige får stöd med 9 644 748 kr för "Trygg Trapp"
Syftet med projektet är att hitta en modell för hur tryggheten kan öka i tre bostadsområden i Sverige med utgångspunkt i ungas röster. Projektet ska tillsammans med unga vuxna 18-25 år, hitta samverkansformer mellan lokala brottsofferjourer, kommunala sociala insatser, näringsliv och föreningsliv. De tre områden som projektet ska verka i är Marielund i Norrköping, Öxnehaga i Jönköping och Brickebacken i Örebro. Genom workshops med målgruppen, bostadsbolag och andra relevanta aktörer i området vill man hitta aktiviteter som sen ska genomföras av målgruppen, bostadsbolag, den lokala brottsofferjouren och andra relevanta aktörer. Modellen som tas fram med utgångspunkt i barns och ungas röster ska spridas till andra lokala brottsofferjourer, bostadsbolag, kommuner och andra sociala trygghetsskapande insatser.
STOCKHOLM
Riksföreningen Svenska Gospelverkstaden får stöd med 7 225 531 kr för "Körsång för psykisk hälsa"
Med projektet ska Svenska Gospelverkstaden tillsammans med Studieförbundet Bilda ta fram en modell för körsång i syfte att främja psykisk hälsa hos unga. Modellen ska bestå av ett repetitions- och konsertupplägg med förslag på repertoar, sociala aktiviteter och samtalsstöd om existentiella frågor. Modellen kommer att tas fram i en samskapande process mellan projektets medarbetare, unga personer och körledare. I fyra projekt-körer på olika platser i landet ska projektet pröva och utveckla modellen. Projektet ska bilda ett nationellt nätverk av körledare.
Efter projektets slut ska modellen kunna användas av nya och befintliga körer. Svenska Gospelverkstaden och Studieförbundet Bilda ska fortsätta stödja aktörer som vill använda sig av modellen.
STOCKHOLM
Nationell kvinnojour och stöd på teckenspråk får stöd med 8 351 646 kr för "Stöd på dina villkor - anpassat stöd på teckenspråk"
Syftet med projektet är att kunna tillhandahålla ett anpassat stöd till döva, hörselskadade och dövblinda tjejer och kvinnor med intellektuell funktionsnedsättning som blir utsatta för våld i olika former. Projektets mål är att ta fram ett adekvat bemötande av målgruppen som vänder sig till jouren. För att uppnå det ska projektet utveckla alla delar i sitt stöd och anpassa det till målgruppen. I projektet ingår att ta fram och testa olika kommunikations- och stödmaterial, starta utbildningsinsatser för volontärer, starta anhöriggrupper och testa peer-to-peer verksamhet där målgruppen föreläser eller deltar i filmer och utbildar om vad våld är samt vilket stöd man kan få. Dessa verksamheter ska sedan implementeras i jourens ordinarie arbete med stöd till våldsutsatta och till anhöriga till våldsutsatta.
Projektet ska inom ramen för projektet även testa ett våldspreventivt arbete gentemot målgruppen samt ta fram rutiner för hur jouren ska kunna stötta LSS- och SoL-personal. Efter projektslut kommer verksamheten att fortsätta inom ramen för sökande organisations ordinarie verksamhet och hos samverkande organisationer.
STOCKHOLM
Stiftelsen Fryshuset får stöd med 4 702 744 kr för "IC-Centret med och för unga"
Fryshuset vill stärka ungas förmåga att hantera skillnader och motsättningar i mötet med andra som tänker annorlunda, minska polarisering och främja psykisk hälsa. Detta ska göras genom att implementera och vidareutveckla utbildningsprogrammet ICbility. Målgruppen är unga i ålder 16–25 år. IC står för Integrative Complexity och är ett psykologiskt koncept och mått på komplexiteten av ens kognitiva struktur. IC ligger till grund hur vi uppfattar oss själv, andra och omvärlden.
Utbildningsprogrammet möjliggör ett bättre självledarskap, kreativ problemlösning, självkontroll och konstruktiv konflikthantering. Metoden kommer ursprungligen från Cambridge University och har i tidigare projekt anpassats till en svensk kontext. Målet i projektet är att utveckla arbetsmodeller och lärmiljöer för implementering och vidareutveckling av ICbility-programmet. Fryshuset ska forma ett IC-Center där kunskap om programmet, utbildningar och nätverk kommer finnas samlat, och inte vara beroende av Cambridge Universitet, när de ska utbilda fler processledare.
Efter projektet är avslutat ska ICbility-programmet vara kvalitetssäkrat och tillgängligt för fler organisationer och unga att ta del av. IC-centret blir en del av Fryshusets ordinarie verksamhet.
UDDEVALLA
Studieförbundet Vuxenskolan Väst får stöd med 4 758 063 kr för "Funkismodellen - mot arbetslivet!"
Projektet ska utforma ett program för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) i vilket utbildning varvas med praktik. Programmet utgår från uppbyggnad och drift av en aktivitetsbaserad träffpunkt för ensamma äldre personer i Lysekil. Syftet är att skapa en miljö där personer med IF, med utbildnings- och stödinsatser, kan tilldelas mer kvalificerade uppgifter och utökade ansvarsområden. Till träffpunkten välkomnas äldre som upplever ensamhet och isolering. Tillsammans kan mötet mellan de två målgrupperna bryta äldres ensamhet samtidigt som personer med IF får utvecklas och ges mer ansvarsfulla och stimulerade arbetsuppgifter.
Efter projekttiden finns en mötesplats för äldre i Lysekil där arbetsstyrkan bland annat består av personer med IF. Vidare finns ett färdigt utbildningsprogram, presenterat såväl i delar som helhet, som stödmottagaren sprider och tillhandahåller fritt för alla intresserade. Mötesplatsen finansieras bland annat inom ramen för ett IOP med Lysekils kommun.
UPPSALA
Rewilding Sweden får stöd med 7 455 627 kr för "Referenssamtal Länsstyrelsen Norrbotten"
Projektet syftar till att öka kunskap om skogens roll för klimat och biologisk mångfald samt sätt att brukas. Målgruppen är unga i åldern 13–25 år. Målet är att utifrån ungas engagemang och vilja till en bredare förståelse och kunskap utveckla utbildningsmoment och material om skog och skogsbruk. Inom projektet ska ungdomar utbildas till skogsinformatörer som tillsammans med experter och skolelever utvecklar ett undervisningsmaterial för skolbesök. Intresserade ungdomar ges möjlighet att besöka pilotskogar även på sin fritid där olika typer av ”förvildningsinsatser” och skogsbruk visas upp och ungdomarna får ta del av åtgärder som bidrar till biologisk mångfald. Inom projektet arrangeras konferenser där ungdomar möter experter och forskare inom området. En gemensam hemsida med nedladdningsbart undervisningsmaterial och korta informationsfilmer skapas. Arbetet med skogsinformatörer, miljökonferenser för ungdomar samt studiebesök av pilotskogar kommer att fortsätta som en del av den ordinarie verksamheten inom Rewilding Sweden och samarbetsorganisationerna.
VÄXJÖ
ABF Södra Småland får stöd med 6 655 910 kr för "Brobyggarna"
Projektet syftar till att synliggöra och överbrygga strukturer i samhället som inte gynnar personer med psykisk ohälsa. Projektet fokuserar på att anpassa insatser efter individens vardag genom behovsbaserade metoder. Deltagarna involveras aktivt i sin återhämtningsprocess och blir förebilder i att minska isolering och stigma genom att dela sina erfarenheter med andra i studiecirklar och föreläsningsserier. Målgruppen är personer över 26 år som upplever psykisk ohälsa i kombination med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Även personer inom HBTQI+ samt personer som lever med våld i nära relation.
Ett viktigt mål är att skapa trygga relationer och utveckla stödjande strukturer för och med målgruppen. Målsättningen är dessutom att ge deltagarna möjlighet att delta i olika påverkansforum för att göra deras erfarenheter hörda och främja strukturella förändringar som fungerar. Inom ramen för projektet ska en chattfunktion etableras och ett utbildningsmaterial samt en metodbok tas fram. Verksamheten kommer efter projektslut att fortsätta i form av studiecirklar och en nationell utbildning inom ramen för ABF.