Framtidens rörelseytor
Projektet Riskful Play i Vallentuna vill stärka barn och ungas röst i utformningen av deras rörelseytor, ge dem kunskap och verktyg att utveckla sin motivation, fysiska kompetens och sitt självförtroende.
Projektet vill också inspirera till att se värdet av att bibehålla en aktiv livsstil genom hela livet.
– Samhället blir allt mer överbeskyddande. Barn och unga inkluderas oftast inte i dialogen kring sina rörelseytor. Strikta byggstandarder och normer gör att kreativiteten försvinner och förvaltningar på kommunen pratar inte riktigt med varandra. Den gemensamma nämnaren är att man vill “bygga bort risker och göra det säkert”. Studier baserade på “riskuppfattning” visar en klar fördelaktighet hos barn eftersom det lär barnen att själva hantera sin egen risk, bli självständiga och säkra genom utforskandet. Genom att vi lär oss hantera risker utvecklas våra sinnen och ger oss fördelar i livet, där kritiskt tänkande är en av många kvaliteter som växer fram.
– Vi vill skapa offentliga ytor där barn och unga kan lära sig att ta kalkylerade risker, triggas och finna rörelseglädje. När vi skapar dessa förutsättningar och sprider dem i stadslandskapet kan vi knyta ihop stadsdelar och grönytor, och på så sätt bidra till en hållbar stadsutveckling, säger Ahmed Al-Breihi som är projektledare för Riskful Play.
Vad händer just nu i projektet?
– Det mest aktuella är ett av våra pilotprojekt på fritidsgården Mega där vi har byggt en pop-up park tillsammans med ungdomar. Parken invigs 15 juni och kommer engagera 600 barn som under sommaren får uppleva aktiviteter som triggar höjd, fart, risk och utforskning. De kommer också få vara med och påverka nya byggen.
– Andra parallella spår är vårt stora arbete med Snapptunafältet. Där ska vi utforma en helt ny spontanidrottsplats tillsammans med barn, unga, skolor, barn och unga med funktionsvariation, forskare, vuxna, äldre och även glada hundar. Rörelseytan ska utmana dagens byggnormer och visa hur man kan tänka nytt kring processerna och skapandet av offentliga miljöer för barn och unga, berättar Ahmed Al-Breihi.
Vad är nästa steg?
– Under hösten kommer vi jobba med främst två delar: aktiviteter och rörelseytor. Med aktiviteterna kommer våra aktivitetsledare att hålla Riskful Play-inspirerade pass med barn och unga främst på skolor. Parallellt skriver vi en fortbildning för pedagoger och personal som jobbar med barn och unga, kring hur man kan tänka och göra för att få in mer positiva riskelement som triggar och utmanar barn och unga, säger Ahmed Al-Breihi.
Kan du nämna några resultat som ni uppnått hittills?
– Under det halvår som har gått är vi stolta att kunna visa vårt arbete med Mega-parken, workshops med barn och unga kring rörelse och Snapptuna, tidiga skisser på hur en Riskful Play-anläggning kan se ut på Snapptunafältet och en god dialog mellan föreningen och kommunen, samt även internt på kommunen mellan de olika förvaltningarna som gör att arbetet flyter på smidigare, förklarar Ahmed Al-Breihi.
Vad är er bästa upplevelse som har hänt hittills inom projektet?
– Den positiva responsen från barn och unga samt den interna positiva kraften och viljan som finns inom kommunen. Varje gång vi övervinner ett hinder byggs en gemenskap för ett gemensamt mål hos kommunen, berättar Ahmed Al-Breihi.
Vad hoppas ni ha uppnått när projektet är slut?
– Vår ambition är att vi ska ha skapat något som lever kvar länge och som kan inspirera andra kommuner nationellt och internationellt hur man kan tänka och göra kring barn och ungdomars offentliga miljöer samt hur man kan involvera dem i processen både för att lyssna in och ta med dem på resan. Med handboken som ska bli ett av slutresultaten för projektet hoppas vi kunna inspirera och förändra, säger Ahmed Al-Breihi.
Hur skulle du beskriva projektets koppling till Agenda 2030 mål 11?
– Vi vill uppmärksamma att vi jobbar med många av målen som finns i Agenda 2030. Men just vad gäller mål 11 - Hållbara städer och samhällen så arbetar Riskful Play aktivt med flera av delmålen under mål 11. Ett som jag vill lyfta särskilt är mål 11.7 som handlar om att skapa inkluderande och hållbar utveckling av offentliga miljöer. Där vill vi genom vår process att skapa dialog och arbetsmetod bidra till goda offentliga miljöer där många kan känna sig välkomna att använda och vara en del av.
– Ett samhälle byggs upp av olika individer som du och jag.Ska vi stärka samhället måste vi också jobba för att alla ska kunna vara med i denna utveckling, avslutar Ahmed Al-Breihi.
Arvsfonden uppmärksammar Agenda 2030
Under år 2020 uppmärksammar vi Agenda 2030 genom att varje månad lyfta projekt som finansieras av Arvsfonden och har kopplingar till de globala målen.