Hur kom ni på idén till ert projekt?
– Idén till projektet kom från deltagare i RFSL Stockholms träffverksamhet Hbtq-hänget. De pratade om representation och insåg att det inte fanns personer att spegla sig i varken i böcker på tv eller i filmer. Då tyckte de att det var dags att skriva egna böcker som skulle handla om erfarenheter av att vara hbtq och funkis, säger Johanna Nyberg som är projektledare för Jag är berättaren.
Vad händer just nu i projektet?
– Just nu finslipar vi layouten på den tredje och sista boken för att kunna skicka in den till tryckeriet. Vi ska också ha terminsavslutning med hela författargruppen och ladda inför releasefest av bok nummer tre. Den tredje boken kommer heta Min makt och releasefesten är planerad till den 31 juli, berättar Johanna Nyberg.
Vad är nästa steg?
– Nästa steg är att skicka in boken till tryckeriet och sedan ha en releasefest. Därefter ska vi sprida boken så mycket som möjligt innan projektet är slut. Troligtvis blir det också någon slags digital uppläsning i anslutning till året digitala Stockholm Pride, säger Johanna Nyberg.
Vad är er bästa upplevelse som har hänt hittills inom projektet?
– Att böckerna beställs och uppskattas på olika håll i landet samt att författarna säger att de har blivit stärkta, att de har känt mer stolthet och fått bättre självförtroende av projektet. Personer har kommit fram efter uppläsningar och tackat för att de äntligen kunde känna igen sig i någon annans berättelse, förklarar Johanna Nyberg.
Hur skulle du beskriva projektets koppling till Agenda 2030 mål 10?
– När vi hörde att Arvsfonden ville lyfta Jag är berättaren under det globala målet 10, minskad ojämlikhet, kändes det väldigt logiskt. Hela projektet handlar om att göra information och erfarenheter tillgängliga för fler och samtidigt bredda jämlikheten i vem som får och kan ta plats i kulturen. Vem får ge ut böcker och om vad? Jag är berättaren har börjat fylla ett kulturellt tomrum som ännu inte är fullt, avslutar Johanna Nyberg.