Unga filmar Sveriges natur
Safari Sverige är ett filmprojekt för och med ungdomar, som har skapat en digital karta av korta filmreportage från hela Sveriges natur.
Tillsammans med ungdomar över hela landet har projektet Safari Sverige dokumenterat goda miljöprojekt och det positiva som händer i landet för att åstadkomma hållbara förändringar. Projektet avslutades tidigare i år och drevs av föreningen Naturfilmarna.
– Vi hoppas att hela Sverige ska få möjligheter att komma nära vår natur genom de filmer som ungdomarna i projektet har skapat. Ett av projektmålen var att nå hela landet. Nu när Safari Sverige är avslutat som projekt så finns alla Sveriges landskap representerade på den digitala filmkartan Safarisverige.nu, säger Stefan Quinth som är projektledare för Safari Sverige.
Verksamheten fortsätter
Verksamheten från projektet drivs nu vidare där unga filmare får låna utrustning, får utbildning och har möjlighet att visa sina filmer på Safari Sveriges webbsida.
- Flertalet av de unga som deltagit i projektet har nu också valt att bli medlemmar i föreningen Naturfilmarna och är själva mentorer. Nya Naturfilmfestivaler planeras för de unga filmarna samtidigt som vi har startat en ungdomssektion i föreningen för att ge extra stöd åt de som behöver, berättar Stefan Quinth.
Verksamheten fortsätter också genom att man skapar en nationell digital utbildningsplan tillsammans med Medborgarskolan och andra studieförbund där man kostnadsfritt kan lära sig filmteknik, manusarbete och redigering.
- Vi har också påbörjat arbete med en webbaserad tv-kanal, Naturfilmkanalen, som ska drivas av unga filmare. Där ska det visas filmer, nyheter om svensk natur och mycket mer, säger Stefan Quinth.
Projektets resultat
– Tillsammans har vi skapat plattformen safarisverige.nu där det finns fler än 600 filmer från hela Sverige. Projektet har nått ut till flera tusentals unga som upptäckt att det finns mycket spännande att berätta om i Sveriges natur. Hundratusentals människor runt om i landet har sett de ungas arbete både genom filmerna, tidningsreportage, radioreportage eller vid föreläsningar. Men det viktigaste är kanske ändå att vi funnit unga som tagit frågan ”Är det någon som vill bli naturfilmare?” på allvar, förklarar Stefan Quinth.
Projektets koppling till Agenda 2030 och mål 15
Det globala målet 15 i Agenda 2030 handlar om att skydda, återställa och främja ett hållbart nyttjande av landbaserade ekosystem, hållbart bruka skogar, bekämpa ökenspridning, hejda och vrida tillbaka markförstöringen samt hejda förlusten av biologisk mångfald.
– Projektet Safari Sverige har haft som mål att inspirera unga att se värdet av vår natur och på film berätta om det för andra. Med hjälp av film går de på djupet i olika frågor som rör naturen, exempelvis bevarandet av arter, och hur vi ska vårda vår natur och allt som lever i den. Safari Sverige har tillsammans med ungdomar arrangerat workshoppar och filmläger i många unika naturområden i Sverige. Många av deltagarna har fått uppleva orörd natur och dokumenterat de olika ekosystem som finns i landets skyddade natur, men även producerat naturreportage om sin egen hembygd och de naturvärden som finns i närmiljön, säger Stefan Quinth.
Arvsfonden uppmärksammar Agenda 2030
Under år 2020 uppmärksammar vi Agenda 2030 genom att varje månad lyfta projekt som finansieras av Arvsfonden och har kopplingar till de globala målen.
Mer om projektet
Vill du prenumerera på Arvsfondens nyhetsbrev?

Två ungdomar i projektet Safari Sverige är i full färd med att filma naturen.