- Många saknar kärlek och vänner. Ensamheten är stor i den här målgruppen. Det leder till dåligt självförtroende och psykisk ohälsa, säger Tess som själv också tillhör målgruppen eftersom hon har egen erfarenhet av if (intellektuell funktionsnedsättning). Tess har medverkat i flera projekt som vänder sig till personer med funktionsnedsättning. Det här är första gången som hon är projektledare.
- Jag blev så glad när jag fick frågan, det känns som något unikt, och det har ökat min självkänsla, säger Tess.
Hon driver projektet tillsammans med två projektledare från FUB Uppsala. Det har blivit ett riktigt drömjobb, med mycket nytt att lära, men också en stark gemenskap och möjligheter att göra stor nytta. Tess tror att uppdelningen av arbetsuppgifter, god förberedelse och att de är tre projektledare med olika erfarenheter gör att det fungerar så bra.
- Personer som vi träffar med IF känner sig nog mer förstådda, de känner att ”Tess är en av oss”. Det ger en möjlighet att verkligen göra nytta för målgruppen, säger hon.
Just nu jobbar projektet med att utveckla en app som de kallar ”DigiVi”. Det är ett arbete som utgår från många samtal med målgruppen.
- Vi har träffat 250 erfarenhetsexperter, personer med erfarenhet av IF och autism som vi lyssnat på. Appen som vi bygger ska underlätta för den här målgruppen att träffa vänner, kärlek eller bara kunna hänga med andra personer.
Arbetet går framåt, men appen lanseras troligtvis först i vår.
-Det kommer bli så roligt med något som vi jobbat med så länge, det blir lite som ens barn!
Läs mer om projektet