Till innehållet

Träffpunkten flyttar ut

Arvsfondsprojektet ”Träffpunkten flyttar ut” i Uppsala ger äldre personer möjligheter till naturaktiviteter hela året. Upplandsstiftelsen samverkar med träffpunkter och seniorboenden så att äldre personer från 65 år i Uppsala kan komma ut i naturen oavsett funktionsförmåga.

- Vi vill skapa möjligheter för att fler äldre ska få vara ute. Utöver våra naturaktiviteter har vi utbildning för personal och en materialbank som man kan låna ur, allt för att ta bort alla trösklar, berättar Sara Beckman som tillsammans med Eva Arnemo är projektledare för "Träffpunkten flyttar ut".

Hur har målgruppen varit delaktig i projektet?

Aktiviteter och metoder anpassas för att fungera även om man har funktionsnedsättningar och svårigheter att själv ta sig ut. De äldre får tycka till om aktiviteterna, och man har ett brett utbud för att passa så många som möjligt. Personal och aktivtetsansvariga som arbetar med äldre är med och lär sig metoderna.

- Ålder ska inte vara ett hinder att få vara ute i naturen. Vi inspirerar och lära ut våra metoder så att personal kan fortsätta med utomhusaktiviteter även efter projektet. Vi har en materialbank där man kan låna saker fritt, men vi visar också hur man kan använda sin närmiljö på ett enkelt sätt. Det kan vara allt ifrån att flytta ut kaffestunden på gården och grilla pinnbröd vid öppen eld, till naturpromenader och lättare gympapass utomhus, säger Sara.

Vilken samhällsnytta har projektet skapat?

Människor mår bra av att vara ute i naturen, men alla kan inte göra stora äventyr. Med enkla uteaktiviteter i närnatur bidrar projektet till ökat välbefinnande hos äldre med varierad funktionsförmåga och möjlighet att själva ta sig ut. Ulla och Ulla-Britt är några av de seniorer som följer med på aktiviteterna som projektet ordnar. Här berättar de om vikten av att kunna komma ut i naturen:

- Det har gett mig så mycket, det är ro för själen. Jag skulle vilja dela med mig av det här till flera, säger Ulla-Britt.

- Det kan bli väldigt ensamt och jag kan längta efter att komma ut i naturen. Jag träffar många och det är jätteroligt, säger Ulla.

Fakta om projektet

Beviljade medel: 2 348 784 kronor

Stödform: Projektstöd

Drivs av: Upplandsstiftelsen

Samarbetspartners: Träffpunkter och trygghetsboenden i länet och Uppsala kommun.

Projektbeskrivningen
Om projektet på Upplandsstiftelsens webbplats

Porträttfoto av en äldre kvinna som leende tittar in i kameran. Hon bär en beige jacka och håller en bukett vilda blommor i händerna.

De äldre får tycka till om aktiviteterna, och det finns ett brett utbud för att passa så många som möjligt.

Hjälpte informationen på denna sida dig?
Sidan uppdaterades 2024-05-10.