Till innehållet

Young Sapmi

Projektet drevs av: Kulturens Bildningsverksamhet

Beskrivning av projektet

Projektet Young Sápmi vänder sig till unga samer i Jokkmokks kommun. Deltagarna ska bland annat dokumentera med fotografier hur det är att leva som ung same i Sverige idag. En fotoutställning, en hemsida och andra aktiviteter kommer att ske. 

Syftet med projektet är gemenskap och lärande för samiska ungdomar. Att ungdomarna ska få möjlighet att träffas, lära och utvecklas tillsammans. Frågor om identitet, deras egna bilder av vad som är Young Sapmi är viktiga. 

Målsättningen är att alla deltagare, unga samer i Jokkmokk, i projektet ska uppleva att satsningen varit rolig och att projektet stärkt dem, att de fått nya kunskaper och att de utvecklats. Praktiska kunskaper inom web, kommunikation och presentationsteknik, foto och film, marknadsföring och layout samt fördjupade kunskaper inom mänskliga rättigheter (MR) och projektarbete. Projektet väntas via media nå ca 500 000 personer.

Kulturens anlitar deltagare i kursverksamhet fyra månader efter projektavslut motsvarande en halvtidstjänst. Vi beräknar att nå ca 10 – 12 nya ungdomar efter projektavslut på detta sätt. Kulturens ansvarar för hemsidan efter projektavslut.  Fotoutställning inom projektet under Folk- och världsmusikgalan i Helsingborg våren 2017, därefter i Kulturens regi i Uppsala, Stockholm, Västerås, Göteborg och Malmö under 2018.  Åtminstone ska en ungdom från projektet medverka vid respektive vernissage.

Det är ungdomarna som äger projektet och skapar innehållet i projektet. Projektledningen arbetar med delaktighet, alla röster är viktiga. Alla ungdomar ska vara engagerade i projektplaneringen och känna att de är medskapare i projektet.

Jokkmokks kommun medverkar i projektet och står bland annat för kostnad för lokalt mentorstöd för projektledningen. Samarbete med andra projekt såsom Funk i 4D Landet runt, RTSI, Välja Vinkel, osv.  

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i oktober 2015 och avslutades i oktober 2018.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i oktober 2015 och avslutades i oktober 2018.

Kontakt

Ort
Jokkmokk

Liknande projekt

Sidan uppdaterades 2020-06-02.