Kakor

Vi använder oss av kakor (cookies) för att underlätta navigering och för att förbättra ditt besök på arvsfonden.se. Kakor behövs för Lyssna-funktionen och för att hantera inställningar som du gör. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du blockera webbkakor. Det kan innebära att vissa tjänster på webbplatsen inte fungerar samt att du får se detta meddelande ofta.

HjärnPunkten

Projektet drivs av: Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft i Göteborg

Beskrivning av projektet

Projekt HjärnPunkten syftar till att förbättra den fysiska och psykiska hälsan för de med förvärvad hjärnskada, genom att skapa en social samlingspunkt som har öppet eftermiddag och kväll.  

Något som är svårt för många hjärnskadade är "startmotorn", att orka ta sig för något, särskilt när det inte finns något som är anpassat för deras behov och med hänsyn till deras förutsättningar. I projekt HjärnPunkten ska vi ta fram både behov och önskemål och tillsammans med skadade, anhöriga och samarbetspartner skapa en mötesplats dit det känns naturligt att komma. Gemenskap och växande i gruppen liksom folkbildning i studiecirklar, där alla kan trivas och vara med utifrån sin dagsform.

Målet är att HjärnPunkten ska ha öppet två kvällar i veckan i aktivitetscentret i Dalheimers hus, ett hus som redan är känt och känns tryggt för många. Det ska kännas som en given samlingspunkt för de hjärnskadade och människor omkring dem att gå till. När man är där ska man kunna göra allt från bara fika och vara social till att vara med i lärande sammanhang som studiecirklar, samtalsgrupper m.m. Vi vill ha en levande verksamhet som formas sig efter deltagarna och ändrar sig över tid.

Det är viktigt att tidigt i projektet ta kontakt med långsiktiga finansiärer och de som kan drifta och utveckla verksamheten när projektet är slut. Vi har redan varit i kontakt med kommunen och även tittat på liknande verksamheter som Frivilligcentraler. Hur finansieras liknande verksamheter, både där det finns funktionshinder i bilden och inte?

Delaktighet är viktigt i projekt HjärnPunkten. Om inte de hjärnskadade själva, och de i deras omgivning, får vara med och tala om behov och önskemål, men även förutsättningar, så blir det svårt att skapa en attraktiv verksamhet. Många referenspersoner och många i målgruppen ska kontaktas och så många som möjligt vara med aktivt under projektet men även efter det. 

Redan i ansökan har vi talat om att samarbete är etablerat och ska utvecklas med Dalheimers hus och studieförbundet Sensus. Flera andra samarbeten är på gång, bland annat med andra funktionshinderföreningar, ex. Strokeföreningen, med organisationer som på olika vis arbetar med utbildning, rehabilitering och sysselsättning för hjärnskadade och med kommun och vård.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i april 2015 och avslutades i april 2018.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i april 2015 och avslutades i april 2018.

Kontakt

Ort
Göteborg
Sidan uppdaterades 2020-06-02.