Beskrivning av projektet
Projektet utgår från Agenda 2030 och lokalsamhällets betydelse för hållbar utveckling.
Under projekttiden vill man främja den psykiska och fysiska hälsan hos personer med funktionsnedsättning i arbetsför ålder, äldre med funktionsnedsättning och barn och unga i bygden. Föreningen vill bidra till att stärka målgruppens möjligheter till egenmakt, medverka till en mer hållbar utveckling inom bland annat områdena miljö, ekonomi, arbete och hälsa. Det ska uppnås genom att använda landsbygdens resurser och öka gemenskapen i bygden. Äldre och barn ska erbjudas kostnadsfria kultur- och hälsofrämjande aktiviteter.
De ur målgruppen som är i arbetsför ålder ska ges möjligheter att arbetsträna och pröva att arbeta i en verksamhet som fokuserar på matsvinn och som ska etableras under projekttiden.Matsvinnsverksamheten är tänkt att drivas vidare som ett socialt företag lokalt och de kultur- och hälsofrämjande aktiviteterna är planerade att bedrivas vidare genom lokala föreningar, kommun och ABF.
Efter projektet
Projektet har ordnat med en stor mängd kultur- och hälsofrämjande aktiviteter för projektets målgrupper. Personer med funktionsnedsättning har erhållit olika insatser och arbetsträning, bland annat i projektets restaurang-/matsvinnsverksamhet, med syftet att föra personerna närmare utbildning och arbete. Ett arbetsintegrerande socialt företag som får överblivna grödor från lokala odlare har startats.
Verksamheten lever vidare genom det sociala företaget som bär sig själv ekonomiskt och som dessutom skapar arbetstillfällen, arbetsträningsplatser och rehabtjänster för personer med funktionsnedsättning. Verksamheten i övrigt fortsätter att drivas av stödmottagaren och samverkansparterna. Det metodmaterial som tagits fram sprids i första hand av ABF.
Beviljat belopp
5 500 771 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i maj 2021 och avslutades i april 2024.
Beviljat belopp
5 500 771 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i maj 2021 och avslutades i april 2024.