Till innehållet

Nybyggnation av ridanläggning i Vara kommun

Projektet drivs av: Vara Hästsportklubb

Beskrivning av projektet

Vara Hästsportklubb har mottot "För alla!". Vår nya ridanläggning ska låta alla få möjlighet att umgås med hästar och lära sig rida genom tillgänglighet och öppenhet. Projektets målgrupper är framförallt barn och personer med funktionsnedsättning.

Syftet med vårt projekt är att bygga en ny ridanläggning som är modern och anpassad efter olika människors behov. Projektets målgrupper är alla med ett hästintresse men har speciellt fokus på barn och personer med funktionsnedsättning. Föreningen Vara Hästsportklubb hette tidigare Varaortens Ryttarförening och bedrev en ridskola utanför Vara. När projektet Vara Horse Arena lades ner hade föreningen ingenstans att ta vägen när arrendeavtalet på dåvarande anläggning löpte ut. Föreningen fick avveckla verksamheten 2011. Den här satsningen ska möjliggöra att föreningen på nytt kan erbjuda ridning och samvaro med hästar till människor av alla dess slag. Föreningen har sedan länge god kompetens för att bedriva ridning för ryttare med funktionsnedsättning. Bland annat hade föreningen en varierad tävlingsverksamhet och arrangerade distriksmästerskap för ryttare med funktionsnedsättning men sedan verksamheten avvecklades är tävlingarna specialiserade för ryttare med funktionsnedsättning väldigt få. Ridning är bra balans- och koordinationsträning; det stärker musklerna och ger kroppen jämvikt. Hästens skritt liknar människans gång och ger positiva signaler till hjärnan. Samvaron med hästen ger även psykisk balans och är stresslindrande vilket är bevisat bra vid bl. a. utbrändhet.   

Målsättningen är att i kommunen få tillgång till en föreningsdriven ridanläggning med där all hästrelaterad verksamhet kan bedrivas med en tillgänglighet och öppenhet för alla som öppnar för gemenskap och utbyte. Men en ny modern anläggning vill Vara Hästsportklubb öppna upp hästsport som hobby och terapi för alla oavsett behov. Föreningens långa erfarenhet och specialisering på verksamhet för personer med funktionsnedsättning gör denna anläggning med kombinationen kompetens och tillgänglighet tillsammans med moderna hjälpmedel unik. Föreningens verksamhet inom lokalerna kommer att vila på kompetens och gemenskap där yrkesmässigt kunnande tillsammans med det goda värdskapet kommer att leda till en unik hästrelaterad miljö. Tillgänglighet för alla är något som genomsyrar hela verksamheten, alla människor med ett hästintresse skall kunna tillgodoses på anläggningen.

Varaortens Ryttarförening har en lång erfarenhet att som förening driva ridskola mellan 1976-2011. För att säkerhetsställa intäkter kommer Vara Hästsportklubb att ha fyra ben att stå på för sin verksamhet dessa är:  * Ridskoleverksamhet (ridskola, ridläger, utbildning, uthyrning av hästar m.m.)  * Tävlingar (på olika nivåer inom ridsportens grenar)  * Medlemsstall (uthyrning av stallplatser)  * Uthyrning av anläggning och bidrag från sponsorer

Deltagare i projektet är framförallt medlemmarna i Vara Hästsportklubb. Utöver detta finns det kompetenser från olika håll som bidrar till projektet på olika sätt. När anläggningen står färdig kommer den att vara till för alla som delar intresset för hästar och ridsport oavsett vilka behov dessa personer har. 

Samarbetspartners är bland annat Arvsfonden, Vara Kommun, Sparbanksstiftelsen och Riksidrottsförbundet.

Projektets tidstatus

Projektet beviljades stöd i december 2015.

Projektets tidstatus

Projektet beviljades stöd i december 2015.

Kontakt

Ort
Vara

Liknande projekt

  • Tillgänglighetsanpassning av ridanläggning

    Skaraortens ryttarförening vill tillgänglighetsanpassa ett befintligt ridhus i syfte att förbättra möjligheten för personer med funktionsnedsättning…

  • Tillgänglighetsanpassning av sommarhem

    Frälsningsarmén i Alingsås ska tillgänglighetsanpassa föreningshuset Sommarhemmet för ny verksamhet för personer med demens.

  • Tillgänglighetsanpassning av anläggning

    FUB Östra Blekinge vill tillgänglighetsanpassa anläggningen Sjöbacka i Karlskrona skärgård så att barn, ungdomar och vuxna med omfattande…

Sidan uppdaterades 2020-06-02.