Till innehållet

Reproduktiv hälsa och integration

Projektet drivs av: Afarvänner i Sverige

Beskrivning av projektet

Projektet ska mobilisera ungdomar med afariskt och somaliskt ursprung i förebyggande arbete mot kvinnlig könsstympning och andra former för hedersrelaterat våld och förtryck. Målgruppen är nyanlända ungdomar från Afrikas Horn.

Under senare år har många afarer, somalier och andra folkgrupper från länder på Afrikas Horn fått asyl i Sverige. I deras hemländer finns det en stark tradition med kvinnlig könsstympning och andra skadliga sedvänjor. Föreningen Afarvänner vill i projektet arbeta med unga nyanlända för att förhindra att skadliga sedvänjor fortsätter utövas i det nya hemlandet. Projektet syftar till att mobilisera ungdomar med afariskt och somaliskt ursprung i förebyggande arbete mot kvinnlig könsstympning och andra former för hedersrelaterat våld och förtryck. Målgruppen är nyanlända ungdomar från Afrikas Horn. Metoden går ut på att i studiecirkelform utbilda ungdomar till informatörer.  

Efter projekttiden kan ungdomar som deltagit i projektet hålla i studiecirklar i ABF:s regi. Målet är att upplysningsarbetet ska bli en integrerad del av elevhälsans arbete i Uppsala län, i föreningen samt övriga samverkansaktörers ordinarie verksamheter.

Projektet genomförs i samverkan med elevhälsan i Uppsala, Hälsoäventyret, Region Uppsala och ABF.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i september 2017 och avslutades i september 2020.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i september 2017 och avslutades i september 2020.

Kontakt

Ort
Uppsala

Liknande projekt

  • Podden "Osynligt sjuk"

    Projektet ska förebygga psykisk ohälsa för barn och unga som lever med cystisk fibros (CF) eller primär ciliär dyskinesi (PCD) genom att stärka…

  • Cilia-GO!

    Projektet syftar till att ta reda på hur vård- och livssituationen ser ut för de personer som lever med den sällsynta diagnosen Primär Ciliär…

  • Hemma - Ett sexualupplysningsprojekt för familjehem

    Barn och ungdomar som kommer i kontakt med socialtjänsten har överlag sämre sexuell hälsa och är mer utsatta än andra unga. Det vill projektet Hemma…

Sidan uppdaterades 2020-06-02.