Beskrivning av projektet
Föreningen ska tillsammans med målgruppen barn och unga 0-25 år utveckla miljöer och aktiviteter som stimulerar rörelserikedom.
Genom att lyfta in målgruppens tankar och idéer redan i planeringsstadiet av offentliga aktivitetsytor är målet att öka såväl delaktigheten som nyttjandet av anläggningar och rörelseytor. Föreningen ska använda metoden Deltagande Design i syfte att uppmärksamma de särskilda förutsättningar som målgruppen har i glesbygd där rörelseytor och aktivitetshus ofta behöver fylla många behov.
Ett vidare mål med projektet är att bidra med riktlinjer och checklistor till samhällsplanerare, arkitekter, beställare och utförare av rörelseytor i glesbygd där barns och ungas perspektiv utgör normen. Såväl under som efter projektet ska Stöckebygdens rörelseytor och aktivitetshus tjäna som inspiration till andra glesbygder i Sverige. Checklistor och riktlinjer som tas fram i projektet ska spridas genom utbildningar, workshoppar och föreläsningar och kan användas fritt av kommuner och andra som planerar för liknande rörelseytor.
Efter projektet
Projektet har, tillsammans med målgruppen, tagit fram ett tjugotal rörelserika lösningar såväl inom- som utomhus. Man har också utvecklat och genomfört en större mängd rörelsefrämjande aktiviteter med barn, unga och seniorer.
Anläggningen och det framtagna metodmaterialet finns tillgängligt för spridningsaktiviteter, och ett stort antal aktörer har besökt och testat miljöerna.
Verksamheten lever vidare som del av föreningens ordinarie verksamhet.
Beviljat belopp
5 408 795 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i oktober 2020 och avslutades i april 2024.
Beviljat belopp
5 408 795 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i oktober 2020 och avslutades i april 2024.