Till innehållet

Suntprat

Projektet drevs av: Equmenia

Beskrivning av projektet

Projektet ska hjälpa ungdomar som riskerar att hamna i eller som redan finns i en beroendesituation.

Projektets syfte och mål är att hjälpa ungdomar som riskerar att hamna i eller som redan finns i en beroendesituation. Detta ska ske genom att man tar fram pedagogiska redskap för att upptäcka, uppmärksamma och bearbeta negativt beroende av spel, alkohol, droger och sex.

Projektet är indelat i tre delar: webb-plattform, samtalsgrupper och ledarutbildningar. På webben ska unga enskilt kunna pröva om hen, eller någon i ens närhet, är i negativ beroendesituation och finna vägar ur den. Ambitionen är att 500 ungdomar ska besöka webbplatsen och genomföra testet/utbildningen. Vidare så räknar man med att minst 150 ungdomar kommer att delta i samtalsgrupper eller på temadagar/utbildningsdagar. Vidare ska det utbildas minst 20 kunskapsbärare som efter projekttidens slut ska kunna utbilda nya ledare för att leda samtalsgrupper, genomföra temadagar/utbildningsdagar och hålla webbplatsen uppdaterad.

Efter projektet

Inom projektet skapades webbplatsen www.suntprat.se med redskap för att ta upp beroendefrågor och psykisk hälsa. Den innehåller tips på poddar, filmer, böcker mm som tar upp Suntprats områden. Där finns också tips på självtest/reflektioner som tagits fram av experter, och tips på var man kan söka stöd och hjälp. Vidare har man utbildat 20 kunskapsbärare/utbildare och utvidga Suntprat nedåt till åldrarna 9-12 genom Suntprat Tweens. På webbplatsen finns det olika filmer, stödmaterial och tips för barn och unga, samt vuxna som vill använda materialet.

Man räknar med att man nått långt mer än de 150 ungdomar som är skrivet i ansökan. Omkring 3-4 000 barn och ungdomar att varit med om Suntprat-aktiviteter och samtal under projekttiden. Materialet fortsätter användas på skolor, fritidsgårdar och i andra sammanhang. Samtalskortleken har sålts i mer än 1500 exemplar och en tredje upplaga är på ingång, vilket innebär 3000 exemplar sammantaget.

Verksamheten fortsätter i Equmenias regi och finansieras med stöd av Folkhälsomyndigheten. Delprojektet Suntprat Tweens finansieras med stöd från Stiftelsen Ansvar för Framtiden.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i april 2017 och avslutades i oktober 2020.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i april 2017 och avslutades i oktober 2020.

Kontakt

Ort
Bromma

Liknande projekt

  • Tillsammans är man mindre ensam

    Projektet Tillsammans är man mindre ensam syftar till att främja den psykiska hälsan hos ensamkommande och nyanlända mellan 13–25 år. Målet är att…

  • Hälsa för nyanlända ungdomar

    Projektet syftar till att ge nyanlända ungdomar goda förutsättningar till att uppnå en god hälsa i Sverige, att integreras i det svenska samhället…

  • Kraftverket

    Syftet med projektet är att utveckla en modell genom caféworkshoppar och ett webbaserat kunskapslyft om ens rättigheter och hur man nyttjar sin rätt…

Sidan uppdaterades 2024-08-20.