Till innehållet

65PLUS-A-SIDE

Projektet drivs av: Mälarhöjdens IK Fotboll

Beskrivning av projektet

Projektet syftar till att introducera målgruppen 65 år och äldre till 5-a-side, vilket är ett rörelsekoncept med en boll som låter samt ett särskilt kommunikationsstöd. Unik för denna variant av 5-a-side är att den kan avändas för – och utvecklas tillsammans med – personer med synnedsättning i alla åldrar.

För att bidra till rörelseglädje och ökad rörlighet hos just äldre, med eller utan synnedsättning, ska projektet tillsammans med kommuner, idrottsföreningar och lokala äldre- och intresseorganisationer besöka och bedriva verksamhet i Sveriges alla län. För att nå och inkludera så många som möjligt kommer aktiviteterna främst syfta till att bidra till ökad rörelse, inte träning eller lagspel.

Metoden och formatet kommer att utvecklas tillsammans med spelare, deltagande föreningar och kommuner för att ha låga trösklar för deltagande och bli enkelt att tillhandahålla utan stora kostnader eller krav på utrustning. Projektet svarar mot en ökad ensamhet och minskande låg fysisk aktivitet bland äldre, särskilt hos dem med synnedsättningar. För att nå dessa äldre ska projektet tillsammans med deltagande kommuner ha en uppsökande verksamhet för att engagera fler deltagare.

Efter projektet kommer Mälarhöjdens IK Fotboll tillsammans med idrottsföreningar, lokala äldre- och intresseorganisationer samt Svenska Parasportförbundet fortsätta verka för spridning av konceptet och utbildningsmaterialet som utvecklats, för att fler äldre ska få möjlighet till utmanande fysisk rörelse under trygga former.

Beviljat belopp

6 020 210 kronor

Projektets tidstatus

2%

Projektet startade i maj 2024 och avslutas i maj 2027.

Beviljat belopp

6 020 210 kronor

Projektets tidstatus

2%

Projektet startade i maj 2024 och avslutas i maj 2027.

Kontakt

Ort
Hägersten

Liknande projekt

Sidan uppdaterades 2024-05-10.