Beskrivning av projektet
Gatulabba är ett projekt som vill involvera barn och unga i stadsutvecklingsprocesser. Projektet ska bidra till att barn och ungdomar på sikt får en ökad rörelsefrihet med möjligheter till lek och rörelse utspritt i stan.
Det kan handla om allt från lekbara gator och tryggare trafikkorsningar till kvällstrygghet och barnvänliga skolparkeringar. Projektet förväntas leda till ökat välmående hos barn och unga, synliggöra värdet av barnvänlig stadsplanering samt öka förståelsen kring barns och ungas inneboende kapacitet och kompetens. Målgruppen för projektet är barn och unga mellan 5 och 18 år i områdena kring Sofielund i Malmö.
Målgruppen kommer att indelas i tre olika grupper, yngre barn, äldre barn och tonåringar. Projektet genomförs i samarbete med Stadsbyggnadskontoret, Fastighets- och Gatukontoret, Grundskoleförvaltningen och Förskoleförvaltningen i Malmö.
Metoder som tas fram i samarbete med Malmö stad ska spridas till andra stadsdelar och kommuner genom workshops och föreläsningar lokalt och runt om i Sverige.
Efter projektet
Under projekttiden har föreningen tillsammans med drygt 800 barn och unga utvecklat metoder för att involvera målgrupperna i stadsutvecklingsprocesser. Metoderna har samlats i den kostnadsfria metodbanken gatulabba.se.
Under det tredje projektåret genomförde man en föreläsningsturné till kommuner och arkitektkontor runt om i landet för att berätta om olika metoder för barninvolvering. Vid slutkonferensen deltog 19 olika kommuner.
Verksamheten lever vidare i form av metodbanken, podcasten ”Kid City – Co-created Urban Visions” och genom det Vinnova-finansierade projektet Gatulabba 2045 där man tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Lunds Tekniska Högskola (LTH) ska bygga vidare på den metodik som arbetats fram inom arvsfondsprojektet. Föreningen ska även fortsättningsvis erbjuda föreläsningar och ta uppdrag av kommuner som vill ha hjälp med barninvolvering i stadsutvecklingsprocesser.
Beviljat belopp
5 027 064 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i november 2021 och avslutades i oktober 2024.
Beviljat belopp
5 027 064 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i november 2021 och avslutades i oktober 2024.