Beskrivning av projektet
Suicide Zero kommer i detta projekt att anpassa och utveckla den befintliga metoden Livsviktiga snack så att den även kan användas i skolan.
Genom projektet ges skolpersonal och andra viktiga vuxna förutsättningar att ge stöd till barn (med eller utan funktionsnedsättning) i åldern 9-12. Genom att målgruppen får träna på att identifiera och prata om känslor samt lära sig hitta fungerande copingstrategier för utmanande situationer som kan dyka upp genom livet får de verktyg att bättre hantera livets upp- och nergångar. De kunskaperna och förmågorna är viktiga skyddsfaktorer mot bland annat depression och suicid längre fram i livet enligt forskningen.
Ett antal skolor och deras elever kommer att delta i utvecklandet av det digitala material som tas fram och verksamheten kommer att implementeras av organisationen för att spridas till alla skolor och elevhälsoteam.
Allt material kommer att vara lättillgängligt och gratis då organisationen vill att materialet ska bli en självklar del i alla skolor.
Efter projektet
Målet att skapa ett läromedel tillsammans med barn har uppnåtts. Minst 20 000 barn använder det läromedel som tagits fram tillsammans med drygt 500 barn och deras lärare. "Livsviktiga snack i skolan" är nu ett läromedel som har sin utgångspunkt i kapitel 1 och 2, samt det centrala innehållet, i läroplanen LGR22. Materialet är en del av Suicide Zeros suicidpreventiva arbete och bygger på kunskapen om att barn som kan prata om känslor mår bättre. De löper mindre risk för depression och suicid i framtiden och är mer benägna att söka stöd och hjälp när de inte mår bra. Materialet ökar även elevernas resiliens och psykologiska flexibilitet, bland annat genom att de får träna på att hitta funktionella copingstrategier.
Materialet finns på webbsidan:
Beviljat belopp
8 910 920 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i januari 2022 och avslutades i december 2024.
Beviljat belopp
8 910 920 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i januari 2022 och avslutades i december 2024.