Till innehållet

Mammor och döttrar - att utforska kvinnlig identitet

Projektet drevs av: Teaterföreningen Fama

Beskrivning av projektet

I workshops i Stockholm och Malmö undersöker vi mammor ur tonårstjejers perspektiv. Vi tar avstamp i ett historiskt öde och våra redskap är drama, det skrivna ordet, foto och textilt skapande. Att upptäcka mamma kan vara att upptäcka sig själv. 

Teater Fama vill ge tjejer möjlighet att utforska kvinnlig identitet. Det gör vi i workshopgrupper tillsammans med unga tjejer. Vår föreställning "Min mamma heter Ernst" är utgångspunkten när vi undersöker mamma-dotterrelationen. Pjäsen handlar om 1880-talsförfattarinnan Victoria Benedictsson och hennes förhållande till dottern Hilma. Vi berättar Hilmas historia, hennes kärlek till en mamma som väljer bort sitt barn är avstamp för projektet. Med kreativa redskap som drama, det skrivna ordet, foto och textilt skapande utforskar vi relationen till mamma. Vad händer när några 1800-talspersoners tankar och upplevelser möter vår tids unga tjejer? Är deras längtan och drömmar giltiga även idag? Vilka bilder har dagens tjejer av hur en mamma ska vara? Genom att lyfta fram den historiska kopplingen vill vi arbeta både på ett intellektuellt och ett känslomässigt plan. Med historia och samtid, kunskap och känsla. Om mammor och döttrar. Mamma-dotterrelationen är också viktig för mammor. Många mammor börjar tidigt fundera över vilka bilder av kvinnlig identitet de för över till döttrarna. Under projektet kommer vi även att ha workshops tillsammans med mammor.

Genom att utforska mamma och relationen mamma-dotter vill vi ge unga tjejer redskap för personlig utveckling - både mentala och konkreta redskap som de har nytta av i framtiden. Vi vill erbjuda kultur som en möjlighet till identifikation och en hjälp att bearbeta en viktig relation. Med pjäs och workshop vill vi öppna upp för samtal om tjejers egen situation och stärka dem i deras utveckling. Vi vill också ge mammor möjlighet att syna mammarollen. Vårt mål är att stärka dem som föräldrar.

Mammor och döttrar är främst ett projekt för, med och av unga tjejer. Under det förberedande arbetet har vi haft försöksworkshops i Hörby och Järfälla, med samtal, värderingsövningar och dramaövningar. Det är de tjejernas tankar, erfarenheter och idéer som ligger till grund för projektet. I våra workshops kommer allt arbete att ske i ständig dialog med deltagarna. Deras synpunkter ska forma innehållet.

Teater Fama kommer att samarbeta med fritidsgårdar i Skarpnäck, Järfälla och Malmö, stödorganisationer för tjejer samt kommunal föräldrautbildning.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i september 2015 och avslutades i september 2018.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i september 2015 och avslutades i september 2018.

Kontakt

Ort
Stockholm, Malmö

Liknande projekt

  • Mångkulturell ungdomsledarakademi

    Folkbildarna i Värmland ska utveckla en mångkulturell ledarskapsakademi för unga i åldern 14 till 20 år i stadsdelen Kronoparken i Karlstad för att…

  • Dreamacademy (tidigare: Mötesplats för unga vuxna i Sollentuna)

    Projektet ska erbjuda studiemotiverande verksamhet, ledarskapsutbildningar, föreläsningar och sociala aktiviteter till unga vuxna som står utanför…

  • Loud grrl - den rosa metoden

    Projektet ska ta fram nya metoder för hur studieförbund och musikföreningar kan arbeta med musikverksamhet för att ge tjejer och unga transpersoner…

Sidan uppdaterades 2020-06-02.