Beskrivning av projektet
Projektets ska tillsammans med elever och pedagoger utveckla en ny metod som syftar till att synliggöra och koppla individuella erfarenheter och gärningar till Agenda 2030 och de globala målen.
Metoden riktar sig i första hand till deltagare i åldern 18-25 år och personer med funktionsnedsättning på folkhögskolornas allmänna kurs, men också till elever på naturbruksgymnasium. I metoden som ska prövas ingår bland annat storytelling, utbytesresor mellan de deltagande skolorna och att elever ska stötta varandra och möjliggöra olika lokala engagemang och initiativ.
Metoden ska spridas brett till folkhögskolorna och andra aktörer genom projektägaren och samarbetspartners.
Efter projektet
Organisationen har tillsammans med tio folkhögskolor, i nära samarbete med målgruppen och pedagoger, utvecklat Jag-vi-världenmetoden. Metoden har givit målgruppen verktyg och övningar för att kunna påbörja förändringsarbeten som utgår från individens personliga engagemang och berättelse. Övningarna har bidragit till att målgruppen har en ökad förståelse för Agenda 2030 och hur kopplingen mellan målen, deras egna liv och samhälle de lever i hänger ihop.
Verksamheten lever vidare i formen av en metodbank på Sveriges folkhögskolors hemsida, tillgänglig för alla och gratis att använda. Metoden fortsätter att användas, i sin helhet och delvis, i de deltagande folkhögskolorna och hos gymnasieskolor och studieförbund. Pedagoger som har utbildats till fortbildare i metoden har bildat ett eget pedagognätverk och har spridit vidare metoden i skolornas lärarlag, i andra skolor och övriga forum.
Beviljat belopp
6 760 097 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i september 2021 och avslutades i augusti 2024.
Beviljat belopp
6 760 097 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i september 2021 och avslutades i augusti 2024.