Till innehållet

Nybyggnation av lägergård samt tillgänglighetsanpassning av ridhus på Bollnäs Heden 21:2

Projektet drivs av: Bollnäs Ridsällskap

Beskrivning av projektet

Projektets syfte är att utveckla ridverksamheten för i huvudsak personer med funktionsnedsättning.

I projektet ingår byggnation av en tillgänglighetsanpassad lägergård samt tillgänglighetsanpassning av befintlig ridanläggning. Den ökade tillgängligheten medför att personer med rörelsenedsättning kan delta på mer lika villkor som andra i ridverksamheten. Den nya verksamheten kommer att bestå av läger på helger och sommarlov i samverkan med funktionshindersorganisationer. Bollnäs ridsällskap driver projektet.

Lägergård skapar möjligheter för fler barn och ungdomar

Bollnäs Ridsällskap (BRS) är i full färd med att bygga en helt ny lägergård på Heden som gör det möjligt för personer med eller utan funktionsvariationer att delta i utbildning, träning och tävling tillsammans. Den öppnar även upp för fler föreningar och organisationer som vill arrangera inkluderande lägerverksamhet, kurser och konferenser för barn, ungdomar och vuxna.

- Det finns ett behov av en lägergård som möjliggör lägerverksamhet för barn och ungdomar med funktionsvariationer i vår region. Den närmaste lägergården med den här inriktningen är placerad söder om Stockholm. Ridsporten är Sveriges tredje största ungdomssport och Sveriges största handikappidrott, så det passar extra bra att just vi investerar i en sådan här anläggning, säger Erika Engberg ordförande i BRS styrelse.

Lägergården på 290 kvadratmeter byggs på Heden på södra sidan av ridhuset och stallet. Ett gammalt uttjänt hus som stod på platsen tidigare har rivits. På samma plats har nyligen plattan till den nya lägergården gjutits. Redan till början av sommaren kommer den nya lägergården att invigas och kunna tas i bruk.

- Det känns riktigt bra att vi satsar på att bygga en tillgänglighetsanpassad lägergård. Utöver den har vi även startat arbetet med att förbättra, modernisera och tillgänglighetsanpassa befintliga lokaler. Bland annat teorisalar, kafeteria, toaletter, sekretariat samt nya förråd som behövs för att förbättra och underlätta arbetet med de redskap som krävs vid träning och tävling, berättar Mia Skäryd.

Föreningen hoppas och tror på att även andra verksamheter kommer att använda lägergården flitigt eftersom det Bollnäs finns närhet till naturreservat, fiskevatten, travbana, friidrott- och fotbollsanläggningar och tid- och promenadstråk. Vintertid finns både Bollebergets skidanläggning och Sävstaås ishall i närheten.

Både nybygget och ombyggnation görs med finansiering från Allmänna arvsfonden, Bollnäs kommun, Svenska riksidrottsförbundet, Länsstyrelsen Gävleborg, Jordbruksverket, sponsorer samt ett banklån. Lägergården förväntas stå färdig för invigning i början av sommaren 2022.

Beviljat belopp

3 143 000 kronor

Projektets tidstatus

Projektet beviljades stöd i oktober 2020.

Beviljat belopp

3 143 000 kronor

Projektets tidstatus

Projektet beviljades stöd i oktober 2020.

Kontakt

Ort
Bollnäs

Liknande projekt

Sidan uppdaterades 2022-01-10.