Till innehållet

Street Business

Projektet drevs av: Coompanion - Kooperativ utveckling Stockholms län

Beskrivning av projektet

Projektet ska utveckla nya produkter och tjänster som hemlösa personer ska kunna sälja i syfte att få stärkt självförtroende och ökade möjligheter till egen försörjning.

Coompanion Stockholm ska med projektet Street Business utveckla nya produkter och tjänster som hemlösa personer ska kunna sälja i syfte att få stärkt självförtroende och ökade möjligheter till egen försörjning. Målgruppen är personer som är hemlösa och har psykisk funktionsnedsättning. Genom att starta ett socialt kooperativ där medlemmarna både är delaktiga och delägare, ska projektet bidra till meningsfullhet och respekt för människor som idag lever i utanförskap. Projektet ska marknadsföra och konceptualisera de varor och tjänster som deltagarna säljer. Man kommer att hämta inspiration från andra europeiska storstäder där stadsvandringar med olika teman, gatuförsäljning av blommor, hantverk och bemanningstjänster har visat sig vara framgångsrika vägar till egen försörjning. Det är deltagarnas önskemål och kompetens som ska styra utvecklingen av produkter och tjänster. Ett exempel kan vara att en person som är duktig på att rita snygga tröjtryck kan få hjälp med design, marknadsföring och försäljning. Projektet ska även ta fram relevant och anpassad utbildning till deltagarna. Projektet kommer att använda extern brukarrevision för återkoppling och utveckling av verksamheten.

Efter projektet

Projektet ledde till ett flertal olika tjänster som målgruppen har sålt utifrån kunskap och intresse. Det har varit stadsvandringar, spelningar, tröj- och kalenderförsäljning, fixar-tjänst, stadsodling, blomförsäljning och annat. Projektet har hjälpt målgruppen att konceptualisera och kommersialisera idéerna. De har samarbetat med en lång rad aktörer, både offentliga, civilsamhället, företag och enskilda personer. Till exempel har ett eventföretag hjälpt till med bokningar till stadsvandringarnas och studenter har hjälpt till med marknadsförening och sångerskan Lisa Nilsson sjöng tillsammans med bandet på en spelning.

Verksamheten lever vidare i den ideella föreningen Street minds som fortsätter med verksamheten.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i november 2018 och avslutades i december 2022.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i november 2018 och avslutades i december 2022.

Kontakt

Ort
Stockholm

Liknande projekt

  • Vi vill Bidra i partnerskap

  • Indie Game Studio - småföretagande inom dataspelsutveckling

    Ädelfors Folkhögskola ska i projektform pröva en tre terminers utbildning riktad mot målgruppen personer med NPF där intresse och goda förkunskaper…

  • Föreningspatrullen

    Projektet ska skapa arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning. Målet är att utveckla en verksamhet som erbjuder arbete och…

Sidan uppdaterades 2023-08-08.